Wat is de huidige situatie in Somalië?

Het is kurkdroog in Somalië. In het land, waar veel mensen afhankelijk zijn van landbouw en vee, zijn zes op de tien koeien en schapen al aan de droogte bezweken. Oogsten zijn compleet mislukt. Ontzettend veel mensen zijn op de vlucht geslagen vanwege de extreme droogte. In vluchtelingenkampen is een enorm tekort aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Medische zorg aan vluchtelingen

In Somalië hebben mensen al tientallen jaren te maken met conflicten en toenemende armoede. Op zoek naar veiligheid, eten, water, onderdak en medische zorg trekken steeds meer mensen naar stedelijke gebieden. Veel mensen komen in overvolle vluchtelingenkampen terecht. Daar is een groot gebrek aan water en hygiëne. Dat leidt tot allerlei ziektes, waaronder cholera en diarree, de belangrijkste doodsoorzaken onder kinderen. Onze teams bieden jong en oud medische zorg vanuit mobiele klinieken, zolang het nodig is.

Het gebrek aan de juiste zorg in Somalië

Door het constante geweld in Somalië zijn basisvoorzieningen zoals medische zorg nauwelijks aanwezig in het land. Veel mensen moeten urenlang reizen naar een ziekenhuis of kliniek. Niet iedereen die medische zorg nodig heeft, kan deze reis afleggen. Mensen zijn te ziek voor de reis, of er is geen geld voor vervoer. Onze mobiele teams reizen naar afgelegen regio’s toe om ook deze mensen te kunnen voorzien van de juiste zorg.

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen de inwoners van Somalië?

We zijn in 1979 begonnen met het verlenen van noodhulp in Somalië. We ondersteunen bestaande klinieken en ziekenhuizen met medisch personeel, medicijnen en materiaal. Ook bieden we medische zorg in vluchtelingenkampen en sturen we mobiele teams naar afgelegen regio’s. In 2013 waren we tijdelijk genoodzaakt het land te verlaten na een reeks aanvallen op onze hulpverleners. Sinds 2017 zijn we terug.

Waar biedt Artsen zonder Grenzen hulp aan Somaliërs?

Onze teams verlenen hulp in verschillende delen van het land. Daarnaast bieden we medische zorg aan Somaliërs op de vlucht. Zo verblijven honderdduizenden mensen in buurland Kenia, sinds het uitbreken van de Somalische burgeroorlog in 1991. Daar bieden we medische zorg in Dadaab, een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld.

Artsen zonder Grenzen in Somalië

Wil jij helpen?

Dankzij de steun van onze donateurs kunnen we medische hulp bieden aan iedereen die het nodig heeft. Aan mensen die geraakt zijn door oorlog en conflict, of door extreem weer. Dat doen we in Somalië, maar ook in bijvoorbeeld Afghanistan en Jemen. Jouw steun maakt dit mogelijk.

Help mee
  • 25
    jaar burgeroorlog
  • 2,6
    miljoen mensen gevlucht in Somalië
  • 2
    miljoen Somaliërs het land uit gevlucht

Noodhulp voor overstroomde stad Somalië

  • In Somalië hebben we 172.100 consulten gegeven in 2021.

Moeders kinderen ziekenhuis Somalië | Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart