Tsjaad

Door aanhoudende gezondheidscrises, vluchtelingenstromen en een fragiel zorgsysteem is medische hulp in Tsjaad dringende noodzaak.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Tsjaad

 

Tsjaad wordt al geruime tijd geplaagd door grote onrust in de grensgebieden met Nigeria, Sudan, Centraal-Afrikaanse Republiek en Libië. Vluchtelingstromen zetten de al kwetsbare zorg van het land daardoor nog verder onder druk.

 

Vluchtelingen rond Tsjaadmeer

Zo leven rond het Tsjaadmeer duizenden mensen die gevlucht zijn voor gevechten tussen terreurgroep Boko Haram en legertroepen. Deze vluchtelingen verblijven er veelal onder zeer slechte omstandigheden. Onze teams helpen er met mobiele klinieken en in lokale klinieken.

 

Rond het Tsjaadmeer leven honderdduizenden vluchtelingen in een dor gebied. Zij zijn in grote mate afhankelijk van humanitaire hulp.

 

Hulp aan kwetsbaarsten

Artsen zonder Grenzen is een van de belangrijkste hulporganisaties in Tsjaad. Wij richten ons vooral op de kwetsbaarste bevolkingsgroepen: vrouwen, kinderen en vluchtelingen. Zo geven we medische zorg aan kinderen en zwangere vrouwen en komen onze teams in actie bij regelmatig terugkerende voedselcrises in het land.

 

Ondervoeding

Ondervoeding is een structureel probleem, ondanks nationale inspanningen om de voedselsituatie in het land te verbeteren. In 2016 behandelden onze teams 2.176 kinderen voor ernstige ondervoeding. Datzelfde jaar ondernamen wij ook voor het eerst een preventieve campagne tegen ondervoeding, gericht op 30.000 kinderen in de regio Bokoro.

 

Noodresponsteam

Artsen zonder Grenzen heeft een responsteam gevormd dat ingezet wordt bij een acute noodsituatie: Chad Emergency Response Unit (CERU). Zo kwam de CERU begin dit jaar meteen in actie bij een uitbraak van hepatitis E in Am Timan. Zij behandelden patiënten, verzorgden schoon water, deelden hygiënekits uit en gaven voorlichting. Daarbij werden zij geholpen door lokale hulpverleners.

 

Juli 2017

2.176
ernstig ondervoede kinderen behandeld in 2016
390.000
vluchtelingen vangt het land op (bron: UNHCR, 2016)
CERU
Responsteam komt in actie bij acute crisis
1981
jaar waar wij voor het eerst in Tsjaad werkten