Goede doelen en ANBI

Donaties aan goede doelen met de ANBI-status, zoals Artsen zonder Grenzen, komen in aanmerking voor belastingaftrek. Dit betekent dat je een aanzienlijk deel van je gift terug kan krijgen van de belastingdienst. Hiervoor kan het zijn dat je een aantal gegevens van ons nodig hebt.

Informatie over onze ANBI-status, ons fiscaal nummer, RSIN en KvK-nummer.

corona in brazil

Steun onze teams

Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen.​ Dit doen ze 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.​ Wij sluiten niemand uit en laten ons niet tegenhouden. We zijn onpartijdig, deskundig en doeltreffend.​ Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt, door mensen zoals jij.

Help vandaag nog mee!

Doneren met belastingvoordeel

Wat de meest gunstige vorm van doneren is, hangt af van de soort en grootte van een gift. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden.

Eenmalige gift

Eenmalige giften zijn aftrekbaar als ze op jaarbasis in totaal hoger zijn dan 1% van het verzamelinkomen, tot maximaal 10% van uw verzamelinkomen. Stel je jaarinkomen is € 35.000, dan is de drempel voor de aftrek € 350 en de maximale aftrek is € 3.500. Je inkomen wordt belast met 37%. Stel, je schenkt eenmalig € 500 aan Artsen zonder Grenzen, dan valt € 150 daarvan binnen de 1 en 10% van jouw inkomen. Dit bedrag mag je van het belastbaar inkomen aftrekken. Vervolgens krijg je 37% hiervan (dat is € 56) terug van de belastingdienst.

Bereken direct mijn voordeel

Periodiek schenken

Als je Artsen zonder Grenzen minstens vijf jaar achter elkaar steunt met een vast bedrag en deze schenking vastlegt in een akte, dan is je gift volledig aftrekbaar. Lees meer over periodiek schenken.

Fonds op naam

Een fonds op naam is een zeer persoonlijke manier van doneren. Alleen, of bijvoorbeeld samen met familie, vrienden of collega’s richt je een fonds op binnen Artsen zonder Grenzen. Je bepaalt zelf waar het geld aan besteed wordt, en je wordt op de hoogte gehouden van de resultaten. Een fonds op naam is, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar. Lees meer over een fonds op naam.