Het verschil tussen patenten en generieke medicijnen

Waarom zijn generieke medicijnen zo belangrijk? En wat is het verband tussen patenten en betaalbare geneesmiddelen? Een korte uitleg.

 

Wat is een patent?

Als een medicijnenfabrikant een nieuw medicijn ontwikkelt, kunnen ze op dat medicijn, of delen daarvan, patentrechten aanvragen. Een patent houdt in dat één bedrijf het exclusieve recht heeft om, tijdens een bepaalde periode, dat medicijn te vervaardigen en te verkopen in een bepaald land. In de regel loopt een patent zo'n 20 jaar. De fabrikant bepaalt wat de prijs is, en wat er met het medicijn gebeurt. Je hebt als fabrikant dus een alleenrecht, ofwel een monopolie. Geen enkel ander bedrijf mag, al die jaren lang, hetzelfde medicijn maken en/of verkopen.

 

Wat zijn generieke medicijnen?

Generieke medicijnen zijn chemisch identieke kopieën van merkmedicijnen: ze hebben dezelfde werking, maar worden verkocht voor een veel lagere prijs. Ze worden vaak aangeduid met hun soortnaam in plaats van de merknaam die de producent die het medicijn als eerste heeft ontwikkeld, gebruikt. Bekende alledaagse voorbeelden zijn ibuprofen en paracetamol.

 

Wat is het verband tussen patenten en betaalbare geneesmiddelen?

Als er geen patenten zijn, is er volop concurrentiemogelijkheid: fabrikanten proberen een zo groot mogelijk marktaandeel te veroveren, waardoor de prijs omlaag gaat. Meer aanbieders betekent ook een grotere beschikbaarheid van medicijnen. Door de concurrentie van generieke geneesmiddelen zijn de prijzen van aidsremmers sinds zeven jaar geleden drastisch gedaald, bijvoorbeeld: in 2000 kostte een behandeling $ 10.000 per persoon per jaar, nu is dat minder dan 70 dollar.

 

Generieke medicijnen: levensreddend en betaalbaar

Artsen zonder Grenzen is afhankelijk van betaalbare generieke medicijnen om onze patiënten te behandelen. 80 procent van onze aidsmedicijnen worden geleverd door generieke geneesmiddelenfabrikanten in India, medicijnen waarmee we 160.000 mensen elke dag een nieuwe kans op leven geven. Niet alleen hulporganisaties, maar ook hulpprogramma’s van diverse westerse overheden profiteren van de goedkope generieke medicijnen. Uit een recente studie van de Journal of the International AIDS Society blijkt dat 9 op de 10 cruciale aidsremmers die internationale donoren, waaronder Europese regeringen, ingekocht hebben, afkomstig waren van Indiase geneesmiddelenfabrikanten.

Sluit zoeken

Zoekveld