Overlevenden zwaar getraumatiseerd

‘De overlevenden zijn zwaar getraumatiseerd. Iedereen heeft wel iemand verloren,’ zegt Mara Eliana Tunno, onze psycholoog. Sommige kinderen zijn hun broertje of zusje verloren en anderen hun hele familie. Onze medewerkers spraken onder meer een 12-jarig Afghaans jongetje dat negen familieleden verloor inclusief vier broertjes en zusjes en beide ouders. Onze teams in Italië helpen al jaren mensen op de vlucht op plekken waar zij aan land komen en in opvangcentra in Italië.

Aan de ketting

Hoewel de meeste sterfgevallen op de Middellandse Zee nog steeds plaatsvinden tussen Libië en Italië, zien onze teams een toename van het aantal mensen dat de gevaarlijke oversteek van Turkije naar Zuid-Italië maakt. Op 23 februari is ons reddingsschip, de Geo Barents, ten onrechte aangehouden en beboet door de Italiaanse regering. Deze maatregel is rechtstreeks gericht tegen Artsen zonder Grenzen, maar de echte prijs wordt betaald door de mensen die vluchten via de Middellandse Zee en niet geholpen worden.

Levens redden mag niet strafbaar zijn

‘Deze tragische ramp maakt opnieuw duidelijk dat een streng migratiebeleid mensen niet tegenhoudt op gammele bootjes te stappen in een poging Europa te bereiken. Mensen zullen hun leven blijven riskeren omdat ze vaak geen andere optie hebben’, zegt Sergio Di Dato, onze projectleider.