Een levensgevaarlijk virus

Het hepatitis E-virus veroorzaakt een ontsteking aan de lever. Onze teams herkennen de patiënten vaak aan de gele huid en ogen. Voor zwangere vrouwen is hepatitis E bijzonder gevaarlijk. Een kwart van de vrouwen overlijdt. Sommige van onze patiënten zijn in coma geraakt. We zien het virus vaak oplaaien in vluchtelingenkampen, waar er door het gebrek aan sanitaire voorzieningen overal ontlasting ligt. Als het drinkwater vervuild raakt, gaat het snel. Zo ook nu in Soedan.

Deze jongens vullen hun jerrycans bij een watertappunt in het Al Tanideba-kamp. © Dalila Mahdawi
Een watertank van onze waterzuiveringsinstallatie in het Al Tanideba-kamp. © Dalila Mahdawi

1 toilet per 114 mensen

In het vluchtelingenkamp Umm Rakouba in Gedaref zijn er slechts 175 toiletten voor 20.000 mensen. Dagelijks raken er gemiddeld 15 mensen besmet met het hepatitis E-virus. In het kamp in Al-Tanideba is de situatie niet veel beter. Hevige regen en wind hebben veel toiletten vernield. En andere toiletten staan gevaarlijk dicht op drinkwaterpunten. Nieuwe toiletten zijn waarschijnlijk niet op tijd voor het regenseizoen. Afgelopen week heeft het al flink geregend, waardoor het risico op verspreiding van door water overdraagbare ziekten alleen maar toeneemt.

Een jongen loopt over de brug in het overstroomde Tanideba-kamp. © Dalila Mahdawi
Rijtje latrines in Al Tanideba-kamp, die zijn beschadigd door zware storm. © Dalila Mahdawi

Collectief falen

‘De internationale humanitaire respons is te laat’ vertelt projectcoördinator François Zamparini. ‘Met onze waarschuwingen over ontoereikende sanitaire voorzieningen, hygiëne en onderdak is weinig gedaan. De aanleg van toiletten komt veel te traag op gang.’ Onze teams schalen daarom de medische zorg op, in deze vluchtelingenkampen. We zorgen ervoor dat mensen hun water veilig kunnen opslaan. Ook ontvangen zwangere vrouwen extra zeep. Maatregelen die we liever niet nemen. ‘Als de basisinfrastructuur op tijd aanwezig was, hadden we dit relatief kleine aantal vluchtelingen op een waardige manier kunnen helpen,’ zegt projectcoördinator Sergio Scor. ‘Nu zien we een collectief falen.’ Onze teams blijven daarom aandringen om de kwantiteit en kwaliteit van toiletten te verhogen.

De kersverse moeder Almeleset lacht naar haar baby Netsanet. De baby is gisteravond geboren in onze kraamkliniek in het Al Tanideba-kamp.
De verpleegafdeling in onze medische faciliteit in het Umm Rakouba-kamp voor vluchtelingen uit Tigray. © Dalila Mahdawi
Dildar is specialist op het gebied van water en loopt richting de onze waterzuiveringsinstallatie in het Al Tanideba-kamp.
Onze teams controleren de waterzuiveringsinstallatie in het Al Tanideba-kamp. © Dalila Mahdawi