Kom samen met ons in actie voor de mensen op de Griekse eilanden

Roep Europese leiders op om nú in actie te komen en teken de petitie!

vrouw van moria nieuw kamp lesbos

Tenten onder water

Een aantal van onze patiënten meldt ons dat hun tent onder water staat en dat al hun bezittingen doorweekt zijn. Ook is er een tekort aan voorzieningen. ‘Er is geen water in dit kamp, we wassen onze kleren en onszelf met water uit de zee. We slapen op de grond. Dit nieuwe kamp is echt verschrikkelijk,’ aldus Sahar Razayee. Een andere inwoner van het kamp, Linda, stelt: ‘Het enige verschil tussen de twee kampen is dat de tenten nieuw zijn. Dat is het.’

Geen douches

Het nieuwe kamp staat op een onbeschutte plek, deels aan het strand. Er zijn nu minder mensen in het kamp dan 3 weken geleden. De Griekse overheid heeft inmiddels 1.410 erkende vluchtelingen en 212 asielzoekers naar het vasteland overgebracht. Onze patiënten vertellen ons dat er maar 345 toiletten zijn en geen douches. Dat sommige tenten geen ondergrond hebben waardoor mensen noodgedwongen op zand, aarde of stenen slapen. Gemiddeld slapen 7 of 8 mensen in één tent, met kleine kinderen zelfs met 10 of 11 in één tent. In de grote tenten voor alleenstaande mannen, slapen zo’n 90 tot 100 mannen in stapelbedden, op elkaar gepropt.

gezin ontvlucht brand moria lesbos

Kom in actie: teken ook onze petitie!

Laat ook jouw stem horen! Samen met ons. En samen met 450 andere Europese organisaties en Europarlementariërs. Samen komen wij in actie voor de mensen op de Griekse eilanden. We kunnen niet stil blijven en het hierbij laten. Roep Europese leiders op nú in actie te komen. Moria herbouwen is gèèn menselijke oplossing: evacueren wel!
Teken nú

*De link stuurt je naar de website van Change.org waar de petitie wordt aangeboden. Deze link is veilig en is opgezet door Artsen zonder Grenzen in samenwerking met 450 andere organisaties, instanties en politici. Samen roepen we daar de Europese leiders op om nu in actie te komen.

Lees meer over de achtergrond van deze petitie

Corona (COVID-19) in het nieuwe kamp

Volgens de Griekse autoriteiten zijn er nu nog 15 mensen met corona (COVID-19) in het nieuwe kamp. Zij worden in isolatie gehouden samen met hun naasten, in totaal 34 mensen (cijfers van 7 oktober). De Griekse autoriteiten gaan over de aanpak van corona in het nieuwe kamp.

200 mensen in corona-risicogroep

Onze teams bieden medische hulp in onze bestaande kliniek bij Moria op Lesbos. Ze halen patiënten uit het nieuwe kamp op en brengen hen terug. Slachtoffers van geweld met ernstige psychische problemen krijgen hulp in onze kliniek in de hoofdstad Mytilini. 87 van onze patiënten hebben specialistische zorg nodig die niet op Lesbos is te krijgen. Het gaat om 31 kinderen en 56 slachtoffers van marteling, verkrachting en andersoortige mishandeling. Zij moeten dringend naar het vasteland geëvacueerd worden. Ook zijn er 206 mensen die tot de risicogroep voor corona behoren.

Medische hulp en schoon water

Onze teams op Samos werken net buiten kamp Vathy. Hier bieden ze medische en psychische zorg. Ook zorgen zij elke dag voor 100.000 liter water voor inwoners van het kamp. Ook hier hebben onze teams vastgesteld dat er mensen zijn die specialistische zorg nodig hebben die niet in het plaatselijke ziekenhuis voorhanden is. Daarnaast zijn er 44 asielzoekers die tot de risicogroep voor corona behoren. Deze mensen moeten dringend geëvacueerd worden.

4.300 in Vathy op Samos

In totaal zijn er 18.000 mensen in de vijf ‘hotspots’ op de Griekse eilanden. In Vathy, dat eigenlijk plek bood voor maximaal 650 mensen, is de situatie ook zeer zorgwekkend. Zo’n 4.300 mensen leven tussen vuilnishopen en ratten. De hygiënische voorzieningen zijn beperkt. Ook hier is corona uitgebroken, volgens de Griekse autoriteiten gaat het om 90 mensen bij wie een coronabesmetting is bevestigd. Volgens onze bronnen worden er daarnaast rond de 40 mensen in isolatiecontainers gehouden. Onze patiënten, die in deze containers verblijven, spreken over een gebrek aan water, toiletten en maaltijden (cijfers van 7 oktober 2020).