Het regent harder én langer

De overstromingen in Zuid-Soedan zijn een jaarlijks fenomeen. De laatste vier jaar zijn echter anders dan anders. Het regenseizoen begint steeds eerder en duurt langer. Ook regent het harder dan ooit. Tijdens de droge periodes heeft het water nauwelijks tijd om te zakken, waardoor de oevers en rivieren al gauw weer overlopen. Op dit moment zijn hele dorpen omringd door water. Mensen zitten vast op eilandjes en zijn afgesneden van medische hulp.

Nyamuol en haar dochtertje zijn gevlucht voor het natuurgeweld. Een van onze medewerkers kijkt het meisje na. © Gabriella Bianchi/MSF
Naast medische zorg, voorzien we mensen van zeep, klamboes, plastic zeilen en kookgerei. © Esperanza Santos/MSF

Geen vee, geen gewassen

Met boten en kano’s reizen onze teams af naar de meest afgelegen gebieden van Zuid-Soedan. Door de vele plassen stilstaand water kan de malariamug zich gemakkelijk voortplanten. We behandelen veel mensen met malaria, tot nu toe al 81.104 patiënten. Ook het aantal mensen dat is ondervoed, stijgt iedere dag. De afgelopen tijd zijn miljoenen dieren gestorven en duizenden hectares landbouwgrond verwoest. ‘We kunnen alleen nog waterlelies eten,’ vertelt een van onze patiënten.

Een overweldigende hulpvraag

We doen wat we kunnen, maar meer hulp is dringend nodig. ‘Veel wegen zijn onbegaanbaar. Zelfs landingsbanen zijn overstroomd waardoor onze vliegtuigen geen hulpmiddelen kunnen aanvoeren,’ vertelt coördinator Aline. Met mobiele teams gaan we naar de mensen toe, maar de behoefte aan medische zorg, voedsel en onderdak blijft overweldigend. We verzoeken overheden en internationale organisaties de hulp zo snel mogelijk op te schalen. Door de zware regenval als gevolg van de klimaatcrisis, zullen malariapieken en de voedselcrisis alleen maar in grootte toenemen.

Mobiele klinieken in Oekraïne Artsen zonder Grenzen

Wil je deze winter iets doen voor mensen in nood?

Mensen op de vlucht hebben warmte en medische zorg hard nodig. Met jouw hulp kunnen wij medische en psychologische zorg bieden aan mensen op de vlucht. Welke uitdagingen de winter ook met zich meebrengt, mensen in nood kunnen op ons rekenen.

Help mee
een man op een zelfgemaakt vlot in zuid-soedan
Een man op een zelfgemaakt vlot, op zoek naar veiligheid. © Irene Isaacs/MSF