Aids

Artsen zonder Grenzen zet zich in voor behandeling van hiv en aids. Hiermee redden wij levens én kan verdere verspreiding van het virus worden voorkomen.

Miljoenen mensen hebben aids

Wereldwijd zijn 35,3 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. Jaarlijks worden meer dan 2 miljoen mensen besmet en overlijden 1,6 miljoen volwassen en kinderen aan aids. Wereldwijd hebben 17,8 miljoen kinderen één of beide ouders aan aids verloren.* De helft van de mensen die behandeling voor aids nodig hebben, krijgen die niet. En dat terwijl er nieuwe medicijnen en inzichten zijn over het voorkomen van aids. Wij voeren nieuwe behandelingstechnieken in en gebruiken onze expertise om te strijden voor lagere medicijnprijzen.

 

Help mee aids te bestrijden.

Doneer nu

 

Wat is aids?

Hiv (human immunodeficiency virus) wordt overgedragen door contact met lichaamsvloeistoffen (zoals bloed, of via seksueel contact) van iemand die het virus heeft. Een zwangere vrouw met hiv kan het virus op haar baby overdragen. Hiv tast je immuunsysteem aan waardoor andere infecties kunnen toeslaan, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden. De ziekte als gevolg van besmetting met hiv wordt aids (acquired immunodecifiency syndrome) genoemd.

 

Wat zijn de symptomen van aids?

Iemand die lijdt aan het virus heeft last van: aanhoudende diarree en koorts, gewichtsafname, infecties, neurologische afwijkingen en ernstige huidtumoren. Een tijdige diagnose en behandeling met aidsremmende medicijnen is van levensbelang, daarmee kan iemand in leven blijven én voorkomen worden dat het virus wordt doorgegeven.

 

'Wij zien het verschil dat wij kunnen maken in het leven van mensen. Hoe iemand die eerst aan bed gebonden was, na 6 maanden compleet veranderd is. Je komt ze op straat of op de markt tegen, en ze stralen van geluk en blijdschap.'

Olesi Ellemani Pasulani, hoofdverpleegkundige Artsen zonder Grenzen

 

Behandeling van aids

Wij verlenen sinds 1990 medische hulp aan hiv-positieve mensen. In het jaar 2000 werden aidsmedicijnen goedkoper, waardoor wij met onze eerste aidsremmende behandelingen konden beginnen. Wij bieden op dit moment behandeling voor hiv aan 285.000 mensen in 21 landen.** Onze zorg is veelomvattend, waaronder preventie, testen, psychosociale begeleiding, (bij)voeding, (preventieve) behandeling van opportunistische (bijkomende) infecties, behandeling met aidsremmers. De prijs die wij betalen voor een standaard medicijn voor aids is €115.

 

 

Aids bestrijden in het kort

Wat is er nodig om aids te behandelen?

  • Aids niet alleen in ziekenhuizen laten behandelen, maar ook in plaatselijke klinieken
  • Het mogelijk maken dat verpleegkundigen medicijnen mogen uitschrijven
  • Aidsremmers moeten ook preventief worden gegeven. Het virus wordt dan minder snel overgedragen
  • Eerder behandelen met aidsremmers vergroot de overlevingskansen. Dit maakt mensen minder bevattelijk voor andere, dodelijke ziekten zoals tuberculose (tbc). Tbc is namelijk één van de grootste doodsoorzaken onder mensen met aids.
  • Medicijnen moeten betaalbaarder worden
  • Zorg voor hiv en tbc moet geïntegreerd en verbeterd worden. Tbc en hiv versterken elkaar namelijk op negatieve wijze.
  • Er moeten speciale medicijnen ontwikkeld worden voor kinderen

 

Met de MSF Access Campaign zetten wij ons in voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van betere medicijnen en diagnostiek. Onze medische specialisten pleiten er voortdurend bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties voor, om de meest effectieve medicijnen en behandelingen beschikbaar te stellen. Op de website www.msfaccess.org vind je informatie over onze standpunten en onderzoeken met betrekking tot aids.

 

* Cijfers UNAIDS 2013 over het jaar 2012.

** Cijfers Artsen zonder Grenzen juni 2013

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over onze hulp bij aids

35,5 mln
mensen lijden wereldwijd aan aids
1,6 mln
mensen overlijden per jaar aan de gevolgen van aids
285.000
mensen behandelen we voor hiv
€ 115
kost de behandeling voor 1 persoon per jaar