Centraal-Afrikaanse Republiek

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft veel natuurlijke bronnen (diamant, uranium, hout) maar sinds de onafhankelijkheid is het er onrustig. Sinds 2013 is de chaos compleet.

Op 24 maart 2013 greep de Sélékabeweging de macht in het land. Het geweld is sindsdien alleen maar toegenomen. Mensen zijn in grote getale gevlucht en moslims hebben het land massaal verlaten als gevolg van gemeenschappelijke aanvallen op deze minderheidsgroep. Het land is in feite in tweeën verdeelden, het oosten is in handen van Sélékagroeperingen, het westen in die van Anti-Balakagroepen. Tegelijkertijd maken criminelen misbruik van de onrust in het land, met als gevolg dat er overal gevaren zijn voor de bevolking. Wij hebben onze hulp in het land verdubbeld en bieden hulp aan mensen die over de grenzen zijn gevlucht.

 

Noodhulpoperaties

Artsen zonder Grenzen heeft ruim 20 noodhulpoperaties in het land, waaronder in hoofdstad Bangui, Bossangoa, Zémio, Bambari en Grimbari. We helpen gewonden maar nog veel meer: mensen die door de situatie in het land nog minder kunnen rekenen op de hulp van een dokter. Onze teams werken in vluchtelingenkampen, ziekenhuizen, klinieken, gezondheidsposten en mobiele hulpposten. We bieden algemene medische zorg, chirurgische, verloskundige en revalidatiezorg. We behandelen kinderen voor ernstige ondervoeding. Ook bieden we psychologische hulp om mensen te helpen hun trauma’s te verwerken zodat zij in staat zijn voor zichzelf te zorgen. We voeren inentingscampagnes uit, bouwen latrines en zorgen voor schoon drinkwater.

 

Hulp voor vluchtelingen in Bossangoa

Veel mensen zijn naar het plaatsje Bossangoa gevlucht. Hier werken we in een overheidsziekenhuis om te zorgen dat zij en de lokale inwoners medische hulp kunnen krijgen. We geven verloskundige zorg, voedingshulp, behandelingen voor malaria en we opereren gewonden en mensen die met spoed een operatie nodig hebben. En we zorgen voor veilig drinkwater en hygiënische voorzieningen om te voorkomen dat besmettelijke, door water overgebrachte ziekten uitbreken.

 

Met mobiele klinieken op pad

Rond het plaatsje Bambari bevinden zich ruim 30.000 vluchtelingen uit andere delen van het land. Met mobiele klinieken en malariaposten proberen wij zoveel mogelijk medische hulp te verlenen aan de mensen.

 

Hulp in het afgelegen Zémio

In het zuidoosten van CAR bevindt zich het plaatsje Zémio dat te lijden heeft van geweld door de LRA-groepering. We werken hier in een ziekenhuis en in gezondheidsposten in de omgeving en kunnen zo mensen uit de wijde omgeving van medische zorg voorzien, waaronder mensen die hiv-positief zijn. 

 

 

Ziekten en bevallingen

Malaria bedreigde altijd al de levens van de mensen en is ook nu een groot probleem. Onze hulpverleners behandelen zieken voor deze dodelijke, parasitaire ziekte. Daarnaast behandelen we mensen voor hiv en aids, tuberculose en enten we kinderen in tegen veel voorkomende ziekten. En we begeleiden vrouwen bij hun bevalling zodat zij ook in deze tijden veilig kunnen bevallen.

 

April 2015

2.792
ernstig ondervoede kinderen intensief verzorgd in Bossangoa in 2014
833
operaties uitgevoerd in Bossangoa in 2014
17.138
mensen behandeld voor malaria in Zémio in 2014
29.848
mensen poliklinisch behandeld rond Bambari en Grimari in 2014
Sluit zoeken

Zoekveld