Malaria

Artsen zonder Grenzen zet zich in voor een betere diagnose van, en behandeling voor malaria. Daarmee kan het verlies van veel levens worden voorkomen.

Malaria is een van de grootste doodsoorzaken ter wereld

Malaria behoort tot de dodelijkste ziekten in arme landen. De ziekte eist per jaar rond de 430.000 levens*, waarvan het merendeel kinderen. En dat terwijl de ziekte goed te voorkomen én te behandelen is. Er zijn geïmpregneerde muggennetten, sneltesten en goede medicijnen als ACT (artemisinecombinatietherapie) voor eenvoudige malaria en artesunaat voor ernstige malaria. Maar in veel landen waar malaria een groot probleem is, zijn deze middelen niet opgenomen in het budget van grote donoren.

 

Help mee malaria te bestrijden

Doneer nu

 

Hoe raak je besmet met malaria?

Malaria wordt via een steek van een met de malariaparasiet geïnfecteerde vrouwtjesmug overgebracht. Veel voorkomende symptomen zijn: koorts, rillingen, gewrichtspijn, herhaald overgeven, diarree en andere griepachtige verschijnselen. Malaria breekt je rode bloedcellen af waardoor je organen niet genoeg zuurstof krijgen en dat leidt tot gezondheidsproblemen. Heb je ernstige malaria, dan kun je ook stuiptrekkingen krijgen, bewusteloos raken en uiteindelijk in coma raken en overlijden. Malaria is goed te genezen. Een ACT-medicijnenkuur van 3 dagen is genoeg voor eenvoudige malaria. Maar als het vergevorderd is (ernstige malaria), moet je in het ziekenhuis worden opgenomen.

 

  • Veel mensen in Centraal-India zijn door onveiligheid bang om medische hulp te zoeken. Onze mobiele klinieken bieden uitkomst voor velen. We behandelen daar mensen voor malaria, helpen met bevallingen en geven medische consulten.
  • Een verpleegkundige in Centraal-India neemt bloed af bij moeders en kinderen die naar de mobiele kliniek gekomen zijn om te kijken of zij malaria hebben.
  • Een van de zorgvoorlichters in Centraal-India legt uit hoe een muggennet werkt.
  • Een zwangere vrouw heeft ruim vier uur gelopen naar het dorp Pusuguppa in Centraal-India. Haar kind heeft malaria. Haar kind krijgt anti-malariamedicijnen, de vrouw krijgt medische zorg en een thuisbevallingskit.

 

Kinderen en zwangeren zijn extra kwetsbaar

Kinderen zijn extra vatbaar voor malaria: zij hebben nog geen weerstand tegen malaria opgebouwd. Zij kunnen er bloedarmoede, stuiptrekkingen en neurologische problemen (blindheid, spraakgebreken) aan overhouden. Ook zwangere vrouwen zijn extra kwetsbaar. De zwangerschap verlaagt namelijk het immuunsysteem van de vrouw. Malaria kan dan tot ernstige bloedarmoede, een miskraam, een te laag geboortegewicht en vroeggeboorte leiden.

 

 

Behandeling van malaria

Artsen zonder Grenzen behandelt malaria sinds 1985 in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In één jaar behandelen we 1.642.800**. Artsen zonder Grenzen was een van de eersten die het malariamedicijn ACT aan patiënten gaf en heeft veel werk verricht om ACT wereldwijd de standaardbehandeling te maken. Daarnaast geven wij voorlichting, delen geïmpregneerde muggennetten uit die lang werkzaam blijven en behandelen we huizen met langdurige insecticidenspray. In 2012 gebruikten wij voor het eerst een chemoprofylaxe (om malaria te voorkomen) in Tsjaad en Mali. Een voorbeeld van de prijzen die wij betalen: een 3-daagse ACT-combinatiepillenkuur kost voor een kind van 1-5 jaar € 0,35***

 

Malaria bestrijden in het kort

Wat moet er beter om malaria te bestrijden?
 

  • Bestaande, relatief goedkope middelen als sneltesten, geïmpregneerde muggennetten en medicijnen ACT en artesunaat moeten op grotere schaal worden ingezet in landen waar malaria veel voorkomt (endemisch is).
  • ACT en artesunaat moeten de standaardbehandelingen worden van overheden in landen waar malaria endemisch is.

 

Artsen zonder Grenzen en malaria

Met onze internationale campagneorganisatie MSF Access Campaign zetten wij ons in voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van betere medicijnen en diagnostiek. Onze medische specialisten pleiten er voortdurend bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties voor, om de meest effectieve medicijnen en behandelingen beschikbaar te stellen. Op de website www.msfaccess.org vind je meer informatie over onze standpunten en onderzoeken.

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over onze hulp bij malaria

 

November 2017

 

* Cijfers Wereldgezondheidsorganisatie over het jaar 2016

** Cijfers Artsen zonder Grenzen 2012

*** Voor ACT-medicijn ASAQ 

00:01
Elke minuut overlijdt ergens op de wereld een kind aan malaria
3
dagen medicijnen slikken kan genoeg zijn om malaria te genezen
0,63
miljoen levens eist malaria per jaar, het merendeel kinderen
€0,35
kan een kindje van 1-5 jaar genezen van malaria