Video: terug naar zee

Nog steeds vormt de Middellandse Zee het startpunt van een levensgevaarlijke vlucht voor vele mensen. Op gammele en overvolle boten. Nu Europese lidstaten COVID-19 als excuus gebruiken om reddingswerk op zee nog verder in te perken of te blokkeren is onze hulp harder nodig dan ooit.

Reddingsoperatie Middellandse Zee, voor de kust van Libië | Artsen zonder Grenzen
Onze terugkeer naar zee is het directe resultaat van Europa’s roekeloze beleid om geen hulp te verlenen op de Middellandse Zee waardoor mensen onnodig overlijden.
Operationeel manager Ellen van der Velden

Reddingsoperatie Middellandse Zee

In de eerste 6 maanden van 2021 hebben meer dan 930 mannen, vrouwen en kinderen de oversteek niet overleefd. Dat is 3 keer zoveel als in dezelfde periode in 2020. Velen worden nog vermist. Duizenden vluchtelingen en migranten worden tijdens hun oversteek onderschept, door de door Europa gesteunde Libische kustwacht. Zij werden gedwongen terug te keren naar Libië.

Betrokken bij 682 reddingsacties

We zijn in 2015 begonnen met medische noodhulp op de Middellandse Zee. Al dan niet in samenwerking met andere hulporganisaties op in totaal zeven verschillende schepen. In totaal heeft Artsen zonder Grenzen hulp verleent bij 682 reddingsacties en meer dan 81.000 mensen medische noodhulp gegeven.

Eigen boot

Het schip waar we mee varen heet de 'Geo Barents', gehuurd van het Noorse bedrijf Uksnøy & Co AS. Het schip is oorspronkelijk gebouwd voor seismisch onderzoek en vaart onder de Noorse vlag. De Geo Barents is aangepast om reddingswerk te kunnen doen, met een medische kliniek aan boord en patiëntenruimtes. Het schip is 76.95 meter lang en heeft ruimte voor meer dan 300 mensen en dit aantal kan – in geval van nood – worden uitgebreid. Er zijn twee dekken voor de mensen die gered worden uit zee: een voor mannen en een voor vrouwen en kinderen. De Geo Barents beschikt over twee snelle reddingsboten (RHIBS) om in te zetten tijdens reddingsactiviteiten.

Niemand mag in de steek worden gelaten om te verdrinken en naar de bodem van de zee te zinken.
Oliver Behn, operationeel directeur

Levensreddend werk moet doorgaan

Als medische noodhulporganisatie weten wij wat de uitdagingen rond COVID-19 zijn. Maar we zien ook dat recente overheidsmaatregelen levensreddend werk op de Middellandse Zee bewust blokkeren onder het mom van de volksgezondheid. Het directe gevolg hiervan is dat mensen verdrinken of gevangen worden gehouden en gemarteld in Libië. Door de omstreden Libische kustwacht te steunen en mensen niet te redden uit zee, geven Europese lidstaten een duidelijk signaal af dat hun levens er niet toe doen.

  • 682
    aantal reddingsacties waar onze teams bij betrokken waren
  • 81.000
    Aantal mensen die we medische noodhulp hebben geboden
  • 2015
    Het jaar dat Artsen zonder Grenzen is begonnen met het bieden van medische noodhulp op de Middellandse Zee

Persoonlijke verhalen

  • In 2020 hebben we 1.144 medische consulten gegeven aan boord van de Geo Barents.

Aquarius drenkeling Middellandse Zee, reddingsactie Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart