Reddingsoperatie Middellandse Zee

In de afgelopen vier jaar hebben onze teams meer dan 30.000 mensen medische en humanitaire hulp geboden tussen Italië en Libië. Wij hebben dat gedaan met reddingsschip Aquarius, in 2019 opgevolgd door de Ocean Viking. Deze reddingsoperaties hebben wij uitgevoerd samen met partnerorganisatie SOS Mediterrannée. Nu gaan we samenwerken met Sea-Watch op het nieuwe reddingsschip de Sea-Watch 4. Een medisch team van Artsen zonder Grenzen zal deze hulp aan boord verzorgen. Op 16 augustus heeft het schip de haven van Burriana, Spanje, verlaten en koers gezet naar de reddingszone in de Centraal-Middellandse Zee, tussen Libië en Italië. De samenwerking is urgenter dan ooit, nu Europese lidstaten COVID-19 als excuus gebruiken om reddingswerk op zee nog verder in te perken of te blokkeren. Hierdoor zijn er alleen al in de maand juni meer dan 100 mensen verdronken of vermist.

Onze hulp in Libië

Onze andere teams gaan door met onze hulp in Libië waar de burgeroorlog doorwoedt. Half april nog werd hoofdstad Tripoli zwaar onder vuur genomen. Tenminste 650.000 vluchtelingen en migranten zijn in het land gestrand. 150.000 Libiërs zijn binnen eigen land gevlucht. Alle initiatieven op het gebied van hervestiging en repatriëring zijn gestopt. Dat betekent dat mensen geen andere mogelijkheden hebben om dit onveilige land te ontvluchten dan de zee. Tegelijkertijd brengt de Libische kustwacht mensen op zee met geweld terug naar Libië. Recent nog zijn drie jongeren tussen de 15 en 18 jaar doodgeschoten en twee ernstig verwond nadat hun boot was onderschept door de Libische kustwacht.

Niemand mag in de steek worden gelaten om te verdrinken en naar de bodem van de zee te zinken.
Oliver Behn, operationeel directeur

Levensreddend werk moet doorgaan

Als medische noodhulporganisatie weten wij wat de uitdagingen rond COVID-19 zijn. Maar we zien ook dat recente overheidsmaatregelen levensreddend werk op de Middellandse Zee bewust blokkeren onder het mom van de volksgezondheid. Het directe gevolg hiervan is dat mensen verdrinken of gevangen worden gehouden en gemarteld in Libië. Door de omstreden Libische kustwacht te steunen en mensen niet te redden uit zee, geven Europese lidstaten een duidelijk signaal af dat hun levens er niet toe doen.

  • 100
    duizend mensen gered in de afgelopen 4 jaar
  • 700
    mensen verdronken in juni 2020
  • 5,6
    duizend mensen zijn door Libische kustwacht onderschept en onder dwang naar Libië gebracht

Persoonlijke verhalen

  • 77.642 mensen hebben we van 2015 tot en met 2018 op de Middellandse Zee gered.

Aquarius drenkeling Middellandse Zee
Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Ga mee op missie

Wereldkaart