Wat doet Artsen zonder Grenzen op de Middellandse Zee?

Sinds 2015 bieden we medische noodhulp op de Middellandse Zee. We vinden dat niemand in de steek mag worden gelaten om te verdrinken. We varen met de 'Geo Barents', dat is aangepast om reddingswerk te kunnen doen, met een medische kliniek aan boord en behandelkamers. Het schip heeft ruimte voor meer dan 300 mensen en dit aantal kan – in geval van nood – worden uitgebreid. De Geo Barents beschikt over twee snelle reddingsboten (RHIBS) om in te zetten tijdens reddingsactiviteiten.

Waarom zijn jullie actief op de Middellandse Zee?

Duizenden mensen wagen de levensgevaarlijke oversteek naar Europa. Ze maken de tocht op gammele en overvolle boten. En veel mensen halen de oversteek niet. In de eerste 3 maanden van 2022 zijn meer dan 300 mannen, vrouwen en kinderen overleden of vermist geraakt. Duizenden vluchtelingen en migranten worden tijdens hun oversteek onderschept, door de door Europa gesteunde Libische kustwacht en moeten gedwongen terugkeren naar Libië en worden vastgezet in detentiecentra. Onze teams horen al jaren schokkende verhalen uit die centra van misbruik, marteling, afpersing en dood.

Welke uitdagingen zijn er?

Reddingsschepen, waaronder de Geo Barents, worden met regelmaat aan de ketting gelegd. Ook worden de havens regelmatig gesloten voor schepen met geredde mensen aan boord. Het gevolg is dat mensen die in nood verkeren, verdrinken of opgesloten worden in detentiecentra in Libië. Onze teams blijven hulp bieden. Reddingswerk op de Middellandse Zee is van levensbelang.

  • 682
    aantal reddingsacties waar onze teams bij betrokken waren
  • 81.000
    Aantal mensen die we medische noodhulp hebben geboden
  • 2015
    Het jaar dat Artsen zonder Grenzen is begonnen met het bieden van medische noodhulp op de Middellandse Zee

Persoonlijke verhalen

  • In 2020 hebben we 1.144 medische consulten gegeven aan boord van de Geo Barents.

Aquarius drenkeling Middellandse Zee, reddingsactie Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart