Reddingsoperatie Middellandse Zee

In de afgelopen vier jaar hebben onze teams meer dan 30.000 mensen medische en humanitaire hulp geboden tussen Italië en Libië. Wij hebben dat gedaan met reddingsschip Aquarius, in 2019 opgevolgd door de Ocean Viking. Deze reddingsoperaties hebben wij uitgevoerd samen met partnerorganisatie SOS Mediterrannée. Wij zouden beiden graag ons levensreddende werk voor vluchtelingen en anderen op de Middellandse Zee voortzetten. SOS Mediterrannée wil echter meer garanties van Europese staten over veilige havens. Momenteel ontbreken die. Voor ons zijn die minder essentieel en weegt de humanitaire noodzaak om meteen mensen te redden zwaarder. Daarom hebben wij besloten de samenwerking te beëindigen en alle reddingswerk voor nu te stoppen.

Onze hulp in Libië

Onze andere teams gaan door met onze hulp in Libië waar de burgeroorlog doorwoedt. Half april nog werd hoofdstad Tripoli zwaar onder vuur genomen. Tenminste 650.000 vluchtelingen en migranten zijn in het land gestrand. 150.000 Libiërs zijn binnen eigen land gevlucht. Alle initiatieven op het gebied van hervestiging en repatriëring zijn gestopt. Dat betekent dat mensen geen andere mogelijkheden hebben om dit onveilige land te ontvluchten dan de zee. Tegelijkertijd brengt de Libische kustwacht mensen op zee met geweld terug naar Libië. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verdronken er dit jaar al zeker 146 mensen.

Oproep

Europese lidstaten hebben de reddingcapaciteit van hulporganisaties sterk beperkt en de overgebleven partijen extreme beperkingen opgelegd. Daarom roepen wij de Europese Unie op haar reddingswerk opnieuw te starten. En tegelijkertijd de financiering van de Libische kustwacht stop te zetten. De huidige coronapandemie, die onze teams ook wereldwijd aanpakken, mag niet betekenen dat deze mensen die uit wanhoop de zee op vluchten, in de steek worden gelaten..

 • 30
  duizend mensen gered in de afgelopen 4 jaar
 • 700
  mensen in 1 week in april op gammele bootjes
 • 200
  geredde mensen een veilige haven geweigerd half april

Persoonlijke verhalen

 • 77.642 mensen hebben we van 2015 tot en met 2018 op de Middellandse Zee gered.

Aquarius drenkeling Middellandse Zee
Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Samen met onze donateurs komen wij in actie voor mensen in crisissituaties.
Van elke euro die binnenkomt, gaat 83 cent* rechtstreeks naar medische noodhulp.
De overige 17 cent wordt besteed aan begeleiding van de hulpprojecten vanuit ons kantoor in Amsterdam, communicatie en de werving van fondsen.

* Cijfers gecontroleerd door onafhankelijke accountants

 • 83%
  Noodhulp
 • 17%
  Ondersteuning van onze projecten

Ga mee op missie

Wereldkaart