Nieuwe reddingsoperatie Middellandse Zee

Onze teams komen wereldwijd in actie voor mensen in crisissituaties. In conflictgebieden als Jemen, of tijdens de ebola uitbraak in Congo. Toekijken is onmenselijk. Daarom hebben wij onze reddingsoperatie op de Middellandse Zee hervat samen met partnerorganisatie SOS Mediterrannee. Bekijk de video.

Joost Rentema Artsen zonder Grenzen reddingsoperatie explainer

Dagelijks boten onderschept

Een van de ‘bekendste’ zeeroutes is die tussen Libië en Italië. Door conflict en armoede in Afrikaanse landen zijn er veel vluchtelingen en migranten in Libië. Sinds 2011 is het land in de greep van geweld en proberen velen Libië te ontvluchten. De kans om de overkant te bereiken is op veel plekken echter praktisch onmogelijk.

Overleven op zee

19.231 mensen deden dit jaar een poging om Libië over zee te ontvluchten. Het is niet precies bekend hoeveel mensen daarbij omkwamen. Niet alle bootjes die vertrekken worden gevonden. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) verdronken er dit jaar al zeker 692 mensen.

Zee dodelijker geworden

Het aantal bootjes dat vanuit Libië vertrekt, is ten opzichte van 2018 gedaald. Het percentage mensen dat verdrinkt is tegelijk sterk gestegen: van 3,1 procent in 2018 tot 3,6 procent tot nu toe dit jaar.

Een nieuwe reddingsoperatie

Dat er nog steeds mensen onnodig verdrinken vinden wij onaanvaardbaar. Daarom varen onze teams op de Middellandse Zee met een nieuw reddingsschip, de Ocean Viking. Het schip heeft alles aan boord om snel grote aantallen mensen te kunnen redden: 4 speedboten, honderden reddingsvesten en andere drijfmiddelen. Op de boot bevindt zich ook een medische kliniek. Hier behandelen onze teams veel voorkomende aandoeningen zoals huidinfecties, uitdroging, onderkoeling en ernstige brandwonden. Die ontstaan doordat mensen soms lang in een mengsel van zeewater en brandstof moeten zitten, dat zich op de bodem van de bootjes verzamelt. Deze combinatie zorgt voor ernstige brandwonden.

hulpverlener met geredde man

Slachtoffers beperken

Onze teams zetten alles op alles om het aantal slachtoffers van deze situatie en van het geweld in Libië te beperken. Daarom werken onze teams ook in Libië zelf, om daar in de detentiecentra zorg te bieden.

 • 77K
  mensen gered 2015-2018
 • 692
  mensen kwamen daarbij om
 • 19K
  mensen probeerden in 2019 de Middellandse Zee over te steken

Persoonlijke verhalen

 • 77.642 mensen hebben we van 2015 tot en met 2018 op de Middellandse Zee gered.

Aquarius drenkeling Middellandse Zee
Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Samen met onze donateurs komen wij in actie voor mensen in crisissituaties.
Van elke euro die binnenkomt, gaat 83 cent* rechtstreeks naar medische noodhulp.
De overige 17 cent wordt besteed aan begeleiding van de hulpprojecten vanuit ons kantoor in Amsterdam, communicatie en de werving van fondsen.

* Cijfers gecontroleerd door onafhankelijke accountants

 • 83%
  Noodhulp
 • 17%
  Ondersteuning van onze projecten

Ga mee op missie

Wereldkaart