Zeven tot tien dagen onderweg

Wie de tocht over bergen, door rivieren en langs bendes overleeft, is zeven tot tien dagen onderweg. Mensen zijn lichamelijk en mentaal gehavend. ‘Op de tweede dag hebben mannen met geweren en machetes ons geld, eten en onze telefoons afgepakt’ vertelt Juan uit Cuba. ‘De vrouwen in onze groep zijn aangerand, sommigen meerdere malen verkracht.’

Lichamelijk en mentaal gehavend

Onze teams bieden deze mensen medische en psychologische hulp op de eerste plek waar zij aankomen vanuit de jungle; Bajo Chiquito in Panama. Sinds mei hebben onze teams hier meer dan 14.000 mensen behandeld. Patiënten vertellen over verkrachtingen en overvallen. Zo zien we dat deze reis diepe sporen nalaat op mensen die deze tocht uit wanhoop zijn begonnen.

Een nachtmerrie met duizend-en-een demonen

Tijdens het regenseizoen, van april tot november, is de route nog gevaarlijker. De jungle is nat en glibberig, de rivier een natuurkracht. ‘Ik heb hele families opgeslokt zien worden door de rivier’ zegt Nadine, een Dominicaanse gevlucht vanuit Chili. Ook Oscar uit Colombia heeft lichamen voorbij zien drijven. ‘Uit het ravijn komt een lijkenlucht. Dit is een nachtmerrie met duizend-en-een demonen.’ De demonen blijven de overlevenden lastigvallen. Ze denken constant terug aan mensen die ze hebben achtergelaten. ‘Ik heb zeker tien lijken gezien, maar gewonde mensen zien wachten op de dood is het allerergst’ vertelt Angel uit Venezuela.

Fysiek letsel en trauma’s

Het eerste dorpje dat mensen vanuit de jungle bereiken, is Bajo Chiquito in Panama. Onze teams behandelen er fysiek letsel zoals voetwonden en insectenbeten, maar ook psychologische trauma’s. We zetten alle zeilen bij er steeds meer mensen arriveren. In juni hebben 11.000 mensen via deze weg Panama bereikt.

Afgelopen week zijn er 8.000 mensen gestrand in Necoclí, Colombia. Zij zijn op weg naar Darién, soms tegen beter weten in. Ook Juan is van tevoren gewaarschuwd: ‘Ze zeiden: doe het niet, het is verschrikkelijk. Nu zeg ik hetzelfde tegen anderen.’

Verpleegkundige Lucero luistert aandachtig naar een patiënt in onze kliniek.

Panama heeft dit jaar een recordaantal migranten opgevangen die gedwongen zijn de gevaarlijke jungle over te steken. Hele gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden, zwangere vrouwen en ouderen worden verzorgd in een medische post waar onze teams samenwerken met het ministerie van Volksgezondheid.

Verpleegkundige Lucero luistert aandachtig naar een patiënt in onze kliniek. © Sara de la Rubia/AZG
Ons team in Bajo Chiquito bestaat uit artsen, verpleegkundigen, psychologen en logistieke medewerkers. © Sara de la Rubia

Teams zetten druk op regering

Onze teams zien de stroom migranten toenemen. Er is geen andere keuze dan met gevaar voor eigen leven de Darién te doorkruisen, waar overvallen en verkrachtingen aan de orde van de dag zijn. We eisen dat de regering van zowel Colombia als Panama actie onderneemt om een alternatieve route te realiseren. Een veilige verbinding tussen de twee landen is van levensbelang.