Wat is de huidige situatie in Afrika?

De voedselcrisis treft vooral landen in Oost-Afrika, zoals Ethiopië, Somalië, Kenia en Zuid-Soedan. Het is een race tegen de klok want we zien het aantal mensen met ondervoeding toenemen. Veel moeders zijn zo verzwakt dat ze hun baby geen borstvoeding kunnen geven, waardoor baby’s vanaf hun eerste dag te maken krijgen met ondervoeding. Mensen die ondervoed zijn hebben niet alleen speciale voeding nodig, zij zijn ook vatbaarder voor ziektes. Cholera en mazelen zijn ziektes die in de Hoorn van Afrika heersen. In Somalië heerst momenteel zelfs de grootste mazelenuitbraak ter wereld. Wanneer iemand met ondervoeding hiermee besmet raakt, is de kans op herstel vele malen kleiner. De vrees is dat het ergste nog moet komen.

Oorzaken dreiging hongersnood

De dreiging van de hongersnood in de Hoorn van Afrika wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Conflicten, klimaatverandering en voedselschaarste zijn hier voorbeelden van. In de afgelopen jaren zijn veel mensen hun huis ontvlucht en terecht gekomen in drukke vluchtelingenkampen met tekorten aan schoon drinkwater en voedsel. Hiernaast moeten door de droogte gezinnen soms urenlang lopen om aan water te komen. Het schrijnende tekort aan schoon drinkwater zorgt ervoor dat vee overlijdt en de voedseltekorten toenemen. Het is een levensgevaarlijke vicieuze cirkel waar miljoenen zich in bevinden.

Als Telite wordt opgenomen in onze kliniek, maakt ze geen borstvoeding meer aan voor haar baby. Ze krijgt nu 3 maaltijden per dag. © Lucy Makori/MSF
Zes op de tien koeien en schapen is overleden door de droogte in de Hoorn van Afrika. © Lucy Makori/MSF

Invloed van de situatie in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne stijgen wereldwijd de voedselprijzen. Samen met Rusland is Oekraïne verantwoordelijk voor een groot deel van de tarwe en maïs wereldwijd, voor de laagste prijs. Als gevolg van de prijsstijgingen is het voor mensen in de Hoorn van Afrika onmogelijk om het hele gezin te kunnen voeden. Door de extreme droogte hebben boeren keer op keer te maken met mislukte oogsten en kunnen ouders hun kinderen niet meer voeden. Hierdoor zijn zij dan ook afhankelijk van geëxporteerd tarwe en maïs. Dit wordt minder geleverd, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan.

Kindje zakje speciale pindpasta

Hoe kan jij helpen?

In Niger, maar ook in andere landen zien we steeds meer kinderen met ondervoeding. Ook mensen in Afghanistan, Jemen en Madagaskar staan oog in oog met de voedselcrisis. Jouw donatie helpt onze artsen om medische hulp te bieden in ernstige noodsituaties. Help je mee met een bijdrage?

Ik help mee

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen mensen op de rand van hongersnood?

Om kinderen met acute ondervoeding te helpen zetten we mobiele therapeutische voedingsklinieken in: ‘In Baidoa nemen we tussen de 700 en 1.000 kinderen per week op’, vertelt Bakri Abubakr, onze programmamanager in Somalië. 'Ons ziekenhuis in Baidoa heeft alleen in februari al meer dan 2.500 kinderen met mazelen behandeld', vertelt Bakri. Ook helpen we kinderen met ondervoeding en zwangere vrouwen in Illeret, Kenia. We hebben een kliniek omgebouwd tot voedingscentrum waar zwangere vrouwen en jonge moeders drie maaltijden per dag krijgen om aan te sterken. De dreiging van hongersnood in dit gebied is groot, waardoor steeds meer mensen met ondervoeding de reis naar het voedingscentrum moeten afleggen. Door de ondervoeding zijn zij verzwakt, waardoor deze reis een grote uitdaging is. Het is noodzakelijk om hier mobiele teams naartoe te sturen. Voor het bestrijden van cholera of mazelen helpen we mensen met een passende medische behandeling.

Verpleegkundige Olivier onderzoekt een kind dat lijdt aan ondervoeding. © Charly Kasereka
Arts Ahmed Ilyas onderzoekt Saidya in Somalië. © Dahir Abdullahi/MSF