Afghanistan: Artsen zonder Grenzen eist opheldering over dodelijke luchtaanvallen op ziekenhuis in Kunduz

zaterdag 03 oktober 2015

Artsen zonder Grenzen veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen het afschuwelijke luchtbombardement op haar ziekenhuis in Kunduz, Afghanistan. 12 medewerkers en minimaal 7 patiënten, onder wie 3 kinderen, zijn gedood. Er vielen 37 gewonden, onder wie 19 medewerkers. Deze luchtaanval vormt een grove schending van het internationale humanitaire recht.

 

Coalitie

Alles wijst erop dat de bombardementen zijn uitgevoerd door strijdkrachten van de internationale Coalitie. Artsen zonder Grenzen eist een volledige en transparante rapportage van de Coalitie over de bombardementen op Kunduz op zaterdagochtend 3 oktober. Artsen zonder Grenzen roept ook op tot een onafhankelijk onderzoek naar de aanval, om de grootst mogelijke duidelijkheid te krijgen en verantwoordelijkheden op te helderen.

 

Weerzinwekkend

‘Deze aanval is weerzinwekkend en een grove schending van het internationale humanitaire recht’, zegt Meinie Nicolai, voorzitter van Artsen zonder Grenzen. ‘Wij eisen totale opheldering van de Coalitie. We kunnen niet accepteren dat deze gruwelijke gebeurtenissen simpelweg worden afgedaan als “bijkomende schade”.’

 

Precisie

Van 2.08 tot 3.15 uur plaatselijke tijd vandaag, zaterdag 3 oktober, werd het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan, getroffen door een serie luchtbombardementen met ongeveer 15 minuten tussenpozen. Het centrale gebouw, met de intensive care, spoedeisende hulp en de afdeling fysiotherapie, werd herhaaldelijk en met grote precisie getroffen bij ieder bombardement, terwijl de gebouwen eromheen grotendeels werden gespaard.

 

Bommen

‘De bommen vielen en daarna hoorden we het vliegtuig rondcirkelen’, zegt Herman Nagarathnam, programmahoofd van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan. ‘Er was een pauze en toen vielen meer bommen. Dat gebeurde keer op keer. Toen ik het kantoor uit kwam, ging het hoofdgebouw al volledig in vlammen op. De mensen die dat konden, waren snel naar de twee bunkers van het gebouw gegaan om zich in veiligheid te stellen. Maar de patiënten die niet konden ontsnappen, verbrandden levend in hun bedden.’

 

GPS coördinaten

De bombardementen vonden plaats ondanks het feit dat Artsen zonder Grenzen nog op 29 september de GPS coördinaten van het ziekenhuis had doorgegeven aan de Afghaanse militaire en civiele autoriteiten, om te voorkomen dat het ziekenhuis getroffen zou worden. Zoals gebruikelijk in conflictsituaties, had Artsen zonder Grenzen de exacte locatie van het ziekenhuis laten weten aan alle strijdende partijen.

 

Geïmproviseerde operatiezaal

Direct na de aanval probeerde het team van Artsen zonder Grenzen wanhopig de levens te redden van gewonde collega’s en patiënten, door een geïmproviseerde operatiezaal in een onbeschadigde kamer op te zetten. Een aantal van de zwaarst gewonden werden overgebracht naar een ziekenhuis in Puli Khumri, op een afstand van 2 uur rijden.

 

Geen toegang meer

‘Afgezien van het feit dat nu collega’s en patiënten zijn omgekomen, heeft deze aanval ertoe geleid dat de bevolking van Kunduz nu geen toegang meer heeft tot spoedeisende zorg voor (zwaar)gewonden op het moment dat deze zorg het hardste nodig is’, zegt Nicolai. ‘We doen nogmaals een dringend beroep op alle strijdende partijen om burgers, medische faciliteiten en medische staf te respecteren, zoals dat in het internationaal humanitair recht is voorgeschreven.’

 

Deelneming

Sinds de uitbraak van de gevechten op maandag 28 september, had Artsen zonder Grenzen 394 gewonden behandeld. Op het moment van de luchtaanval waren er 105 mensen en hun verzorgers in het ziekenhuis, naast meer dan 80 internationale en Afghaanse medewerkers. Artsen zonder Grenzen spreekt haar oprechte deelneming uit met de familie en vrienden van haar medewerkers en patiënten die hun leven op tragische wijze bij deze aanval hebben verloren.

 

Enige voorziening

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen is de enige voorziening in z’n soort in het noordoosten van Afghanistan. In de afgelopen vier jaar heeft het gratis levensreddende zorg geboden. Vele zwaargewonden konden door die zorg ledematen behouden. In 2014 werden meer dan 22.000 patiënten verpleegd in het ziekenhuis en voerde de staf meer dan 5.900 operaties uit. Artsen zonder Grenzen behandelt iedereen op basis van medische noodzaak en maakt geen onderscheid op basis van etniciteit, religie of politieke voorkeur.

 

Artsen zonder Grenzen werkte voor het eerst in 1980 in Afghanistan. Het ziekenhuis in Kunduz werd geopend in 2011, om gratis hoog-kwalitatieve medische en chirurgische zorg te bieden aan slachtoffers van verkeersongelukken, maar ook van verwondingen door bomontploffingen of schietincidenten. In Afghanistan ondersteunt Artsen zonder Grenzen het ministerie van Volksgezondheid in het Ahmad Shah Baba ziekenhuis in het oosten van Kabul, de Dasht-e-Barchi kraamkliniek in het westen van Kabul en Boost ziekenhuis in Lashkar Gah, provincie Helmand. In Khost, in het oosten van het land, heeft Artsen zonder Grenzen een kraamkliniek. Artsen zonder Grenzen financiert haar activiteiten in Afghanistan volledig met publieksgiften.