Bekijk onze beelden van tijdens en na de branden

Video: kamp Moria in vlammen

Hulp van onze teams

‘Er heerst complete chaos. Duizenden mensen op straat, rondom de as van Moria, rond onze kliniek. Ze slapen op straat zonder ook maar iets, geen dekens, geen slaapzakken, geen voedsel of water. We zijn de enigen die hier nu hulp bieden. Gisteren kwam een moeder naar onze kliniek, met een kind met hoge koorts. Hij had rook ingeademd. Deze situatie is onaanvaardbaar. Het is verschrikkelijk om te zien hoe deze mensen in de buitenlucht moeten overnachten na zo’n traumatische ervaring. Een brand die heel Moria de afgelopen dagen totaal heeft verwoest. Deze mensen verdienen een veilig onderkomen, niet in Moria, niet op Lesbos. Ze moeten onmiddellijk geëvacueerd worden,’ aldus Marco Sandro, een van onze twee projectcoördinatoren op Lesbos gisterenavond.

Medische noodhulp

Onze teams bieden medische noodhulp in de Artsen zonder Grenzen kliniek net buiten Moria, die onbeschadigd is. Ook hebben ze een telefonische hulplijn opgezet, zodat mensen contact met onze teams kunnen opnemen. En ze proberen de mensen die verspreid over de heuvels bivakkeren, te bereiken om ze te helpen.

Mensen van Moria opnieuw op straat

De Griekse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. Ook heeft zij aangekondigd noodonderkomens te leveren, in de vorm van schepen en tenten. Tot op heden hebben 13.000 mannen, vrouwen en kinderen echter nog steeds geen onderdak. Zij hebben opnieuw een nacht op straat moeten doorbrengen Ook heeft de Griekse regering bepaald dat niemand van het eiland af mag, op alleenstaande kinderen na. Gisteren zijn 408 alleenstaande kinderen naar het vasteland overgebracht.

gezin ontvlucht brand moria lesbos

Kom in actie: teken ook onze petitie!

Laat ook jouw stem horen! Samen met ons. En samen met 450 andere Europese organisaties en Europarlementariërs. Samen komen wij in actie voor de mensen op de Griekse eilanden. We kunnen niet stil blijven en het hierbij laten. Roep Europese leiders op nú in actie te komen. Moria herbouwen is gèèn menselijke oplossing: evacueren wel!
Teken nú

*De link stuurt je naar de website van Change.org waar de petitie wordt aangeboden. Deze link is veilig en is opgezet door Artsen zonder Grenzen in samenwerking met 450 andere organisaties, instanties en politici. Samen roepen we daar de Europese leiders op om nu in actie te komen.

100 vluchtelingen naar Nederland

Inmiddels heeft de Nederlandse overheid toegezegd om 100 vluchtelingen uit Moria op te nemen. Wij vinden de stap van Nederland om 50 alleenstaande kinderen en 50 kwetsbaren op te nemen uit kamp Moria een welkom gebaar, maar het is te weinig en te laat. Jarenlang is door ons en andere hulporganisaties gehamerd op de onhoudbare situatie die op Lesbos was ontstaan. Nederland zou in EU-verband moeten aandringen op de volledige evacuatie van kamp Moria en een eerlijke herverdeling van asielzoekers over de Europese Unie lidstaten. Het is belangrijk dat Nederland hierin zelf het voortouw neemt. Alleen zo wordt de ellende structureel opgelost en kan een herhaling van deze tragedie worden voorkomen. Daarnaast is het essentieel dat Nederland alle mogelijke hulp verleent aan de Griekse autoriteiten om een effectieve corona-aanpak (COVID-19) te organiseren gebaseerd op testen, contactonderzoek en individuele isolatie. Wij staan klaar om hierbij te helpen.

Vijf jaar kamp Moria

Al vijf jaar zitten mensen in slechte omstandigheden vast in kamp Moria. Voor de brand waren er 13.000 inwoners in een opvangkamp voor vluchtelingen, asielzoekers en migranten dat slechts berekend is op 3.000 mensen. Met wanhoop en spanningen als gevolg. We dringen al maanden aan op een evacuatie van de mensen.