Mensen met corona in vieze isolatiecontainers

Veel bewoners van kamp Vathy hebben onze gezondheidswerkers verteld dat zij liever niet naar de legerartsen in het kamp gaan. Ze zijn bang dat ze ook in vieze isolatiecontainers worden opgesloten. In de isolatiecontainers slapen veel mensen op de grond, vaak zonder matras. Hanan Khider, drie maanden zwanger en astmatisch, verblijft in zo’n container: ‘We slapen op de grond. Er zitten scheuren in de vloer, het is hier vies en er zijn kakkerlakken.’

syrische vluchteling in haar tent samos kamp vathy
Lees Oumaima's verhaal

‘Ik probeer mijn kinderen moed in te praten’

Oumaima (52): ‘Mijn tent zit vol ratten en slangen. Maar ik zit liever hier dan met andere, zieke mensen samen in één container.’

Geen vloer of stromend water

Douches, toiletten en wasbakken zijn in slechte staat of stromend water ontbreekt helemaal. Er zitten gaten in de vloer, in sommige containers is er helemaal geen vloer. Net zoals in de rest van het kamp is het eten dat de mensen in de isolatiecontainers krijgen vaak over de houdbaarheidsdatum heen en beschimmeld. ‘Zieke mensen in verschillende toestand worden door elkaar heen in de container geplaatst: ouderen, hele gezinnen en vrouwen met pasgeboren baby’s,’ vervolgt Mirjam Molenaar. Ook is ons verteld dat een persoon die net geopereerd was, in een container is achtergelaten zonder behoorlijke medische nazorg.

gezin ontvlucht brand moria lesbos

Kom in actie: teken ook onze petitie!

Laat ook jouw stem horen! Samen met ons. En samen met 450 andere Europese organisaties en Europarlementariërs. Samen komen wij in actie voor de mensen op de Griekse eilanden. We kunnen niet stil blijven en het hierbij laten. Roep Europese leiders op nú in actie te komen. Moria herbouwen is gèèn menselijke oplossing: evacueren wel!
Teken nú

*De link stuurt je naar de website van Change.org waar de petitie wordt aangeboden. Deze link is veilig en is opgezet door Artsen zonder Grenzen in samenwerking met 450 andere organisaties, instanties en politici. Samen roepen we daar de Europese leiders op om nu in actie te komen.

Lees meer over de achtergrond van deze petitie

Oproep tot evacuatie

De kans op verdere verspreiding van het coronavirus is erg groot in kamp Vathy dat op 650 mensen is berekend. De 4.300 mensen leven dicht op elkaar en moeten uren in de rij staan voor water en douches. Dit is extra gevaarlijk voor de kwetsbare mensen die in het kamp op Samos leven, zo’n 60 mensen met hun gezin. Er moet meer hulp en een goed plan komen voor het Griekse overheidsteam dat de corona-uitbraak op Samos bestrijdt. De mensen die in quarantaine worden gehouden moeten drastisch verbeterd worden, zoals volgens de internationale coronaprotocollen (COVID-19).

Kamp Vathy, Samos. Foto van mei 2020. © MSF
Hulpverlener met een patiënt in onze kliniek op Samos, bij kamp Vathy. © Dora Vangi/MSF

Onze teams op Samos

Onze teams op Samos werken net buiten kamp Vathy, Griekenland. Hier bieden ze medische en psychische zorg[LB2] . Onder onze patiënten zijn mensen met psychische problemen, zwangere vrouwen en slachtoffers van verkrachting. Isolatie in de abominabele quarantainecontainers kan hun toestand verslechteren. Daarnaast zorgen onze teams elke dag voor 100.000 liter water voor de inwoners van het kamp.