Malaria in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan zijn 4.064.662 malariagevallen bevestigd in 2019. Meer dan 4.800 daarvan zijn overleden. Toch zouden deze cijfers in feite de ware ernst van de crisis kunnen onderschatten: de meeste kinderen sterven namelijk thuis. Zeker nu de overstromingen de toegang tot medische zorg beperken, bereiken veel patiënten niet het ziekenhuis. Daarom weten we de exacte cijfers niet. ‘Om de verwoestende impact van malaria te verminderen, moeten we de ziekte in de eerste plaats voorkomen,’ zegt projectleider Aminu.

Grote delen van Zuid-Soedan zijn voor het derde jaar op rij overstroomd. De plassen water zijn een broedplaats voor malariamuggen. © Adrienne Surprena
In ons ziekenhuis in Aweil zien we sinds de overstromingen een toename in het aantal malariapatiënten. © Adrienne Surprenant

Succesvol in West- en Centraal-Afrika

Dit jaar zijn onze teams in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid gestart met seizoensgebonden malariapreventie. Eén keer per maand dienen we kinderen onder de 5 jaar anti-malariamedicatie toe tijdens het regenseizoen. Deze doelgroep loopt de meeste kans om ernstig ziek te worden. Tot nu toe hebben bijna 14.000 kinderen meegedaan aan het programma. ‘Seizoensgebonden malariapreventie is een belangrijk hulpmiddel dat met succes wordt gebruikt in West- en Centraal-Afrika,’ zegt Saschveen Singh, adviseur in tropische infectieziekten. ‘Wel is het essentieel de beste combinatie van benaderingen te vinden.’ Klamboes en andere preventiemaatregelen een belangrijke rol spelen.

Gevuld kerstpakket

Geef een kerstpakket dat levens redt

Het is een veelbewogen jaar. Mensen in noodsituaties hebben dringend zorg nodig. Jij kunt helpen door een kerstpakket te vullen. Welke hulpgoederen kies jij?

> Vul een kerstpakket

Zuid-Soedan: overspoeld met crises

Onze teams zijn sinds 1987 werkzaam in Aweil, Zuid-Soedan. Het hele jaar door bieden we medische zorg vanuit het Aweil-ziekenhuis. Het is het enige ziekenhuis in de regio, waar ruim 1,2 miljoen mensen wonen. We hebben er een kraamkliniek, voedingscentrum, intensive care en eerstehulpafdeling. Nu de overstromingen zorgen voor een enorme malariapiek, zijn de 150 bedden in het ziekenhuis allemaal vol. Vaak wordt een bed gedeeld door 2 kinderen. Onze teams hebben buiten extra tenten geplaatst om malariapatiënten op te vangen. We roepen andere organisaties op de medische hulp op te schalen in het land dat wordt overspoeld met crises.

Dit jaar zijn onze teams gestart met seizoensgebonden malariapreventie in Zuid-Soeda © Adrienne Surprenant n.
Tot nu toe hebben bijna 14.000 kinderen meegedaan aan het nieuwe programma. © Adrienne Surprenant