DR Congo

De Democratische Republiek Congo is rijk aan waardevolle grondstoffen zoals goud, coltan, diamanten en allerlei mineralen. Ondanks deze rijkdom leeft het overgrote deel van de bevolking in armoede.

De strijd van Congo

In grote delen van het oosten van Congo heerst een onderlinge strijd over macht, controle over mijnen en de bevolking. Gevechten tussen het Congolese leger, rebellengroepen en de grootste VN macht ter wereld, zorgen er keer op keer voor dat mensen moeten vluchten. Hierdoor verliezen zij hun toegang tot de gezondheidszorg en moeten voortdurend zien te overleven in crisissituatie.

 

Help ook mee. Jouw donatie maakt het verschil!

Doneer nu

 

Gevolgen van de onrust

Regelmatig breken er ziekten uit, maar de overheidsgezondheidszorg is vaak niet in staat deze te voorkomen of te bestrijden. Het gevolg is dat vele mensen aan ziekten als malaria, mazelen en cholera overlijden.

 

Onze hulp in een notendop

Onze teams werken voornamelijk in het onrustige Noord- en Zuid-Kivu, maar ook in het meer stabiele Katanga. De onveilige situatie bemoeilijkt humanitaire hulpverlening. We geven medische en psychologische zorg aan vrouwen, kinderen en mannen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld, zorgen voor schoon water en betere hygiëne en enten mensen in tegen veel voorkomende ziekten. Speciale noodhulpteams staan continu klaar om in actie te komen als mensen plotseling op de vlucht slaan, of er een epidemie dreigt uit te breken.

 

De realiteit van Congo

In Congo leven veel mensen elke dag in een noodtoestand. Bekijk 100 prachtige foto’s en een aantal video’s die de trieste dagelijkse realiteit in ‪‎dit tegelijkertijd zo indrukwekkend land weergeven.

 

Artsen zonder Grenzen biedt uitgebreide hulp

Mensen kunnen bij ons onder meer terecht voor medische zorg rond zwangerschap en bevalling, hulp bij ondervoeding, behandeling voor ziekten als malaria, cholera, hiv/aids en (resistente) tuberculose, psychologische zorg, opvang na verkrachting en chirurgische hulp. Omdat malaria vooral in Baraka veel mensen treft, hebben we speciale malariaposten in de omgeving opgezet zodat mensen snel behandeling kunnen krijgen en zo voorkomen dat ze complicaties krijgen.

Omdat malaria vooral mensen in Baraka treft, hebben we speciale malariaposten in de omgeving opgezet, zodat mensen snel behandeld kunnen worden.

 

Ook in Katanga, een provincie in het zuidoosten van Congo, heerst er voortdurende onrust waardoor mensen op de vlucht slaan. Wegen en bruggen ontbreken grotendeels wat het uitvoeren van een vaccinatieactie of mobiele klinieken lastig maakt. Onze teams gebruiken daarom bijvoorbeeld boten en motorfietsen om de mensen te bereiken.

 

Elke dag een noodtoestand

Al 20 jaar zorgen aanhoudende conflicten en een falend zorgsysteem voor humanitaire crises in DR Congo. In het rapport ‘Elke dag een noodtoestand’ tonen medische data en getuigenissen van patiënten en hulpverleners aan, dat veel Congolezen elke dag moeten strijden om voedsel, water, zorg en onderdak. . Bekijk het rapport (in het Engels) 

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Congo

 

Mei 2016

PUC
ofwel ‘Pool d’Urgence Congo’ heet ons speciaal noodhulpteam in het land
125.875
mensen behandeld voor malaria in Baraka in 2015
8.147
mensen opgenomen voor verpleging in Kimbi Lulenge in 2015
1.567
vrouwen ondergingen een veilige bevalling in Shamwana in 2015