Wat is de huidige situatie in de DR Congo?

Geweld tussen gewapende groepen houdt het land in haar greep. Sinds mei 2017 laait het geweld weer hevig op. In december 2020 zijn nog eens tienduizenden mensen op de vlucht geslagen door het geweld rondom de landelijke verkiezingen. Intussen zijn er meer dan 5 miljoen Congolezen gevlucht, veruit de meeste mensen binnen het land zelf.

Het gebrek aan de juiste zorg in de DR Congo

Een ritje naar het ziekenhuis kan urenlang duren in de DR Congo. Sinds de jaren zestig wordt er niet meer geïnvesteerd in de infrastructuur van het land. Naast de slechte wegen, hebben mensen te maken met een constante staat van onveiligheid. Het geweld tussen gewapende groepen beperkt de bewegingsvrijheid van mensen. Voor onze teams is de toegang tot mensen in nood regelmatig beperkt, waardoor het soms lastig is om direct te reageren op een ziekte-uitbraak.

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen mensen in de DR Congo?

We helpen op verschillende manieren. Enerzijds pakken we problemen aan die voortkomen uit conflicten en crises. Zo behandelen we gewonden, bieden we chirurgie aan patiënten met oorlogsverwondingen, geven we zorg aan kinderen met ondervoeding, mensen met malaria of slachtoffers van seksueel geweld. Anderzijds reageren we met lokale teams op uitbraken van ziektes als cholera, mazelen, gele koorts en buiktyfus. Dankzij onze kennis en ervaring in het land, weten we ook keer op keer ebola-uitbraken te bestrijden.

Waar biedt Artsen zonder Grenzen hulp in de DR Congo?

Hoewel de onveilige situatie onze hulp soms moeilijk maakt, verlenen we medische zorg in een groot deel van de DR Congo. Van basiszorg tot specialistische hulp in ziekenhuizen. Met mobiele klinieken bieden we medische hulp in de meest afgelegen plekken. Het ontbreken van wegen en bruggen houdt onze teams niet tegen. Met boten en motoren weten we moeilijk bereikbare gebieden vaak toch te bereiken.

Medische check-up in DR Congo

Wil jij mensen in Congo helpen?

Jouw steun maakt een groot verschil voor mensen in oorlog en conflictgebieden, zoals in de DR Congo. Dankzij onze donateurs kunnen we direct reageren bij een nieuwe ziekte-uitbraak, maar ook continue zorg bieden aan gewonden, zwangere vrouwen en kinderen met ondervoeding.

Ik help mee

Persoonlijke verhalen

  • In de DR Congo hebben we meer dan 2 miljoen kinderen gevaccineerd tegen mazelen.

Een kind wordt gevaccineerd tijdens het mazelen vaccinatie programma in Kasai, DR Congo

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Icoon ebolabril

Met € 65 kunnen wij een ebola-uitrusting kopen om beschermd te kunnen werken in onze ebolakliniek.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart