Over de situatie in Soedan

In Soedan woedt een hevige strijd tussen twee rivaliserende groepen: het regeringsleger en de Rapid Support Forces (RSF). De situatie is zeer onveilig. Vooral burgers zijn slachtoffer van het aanhoudende geweld. Opnieuw slaan mensen daarom noodgedwongen op de vlucht. Op zoek naar een veilige plek proberen ze de grens met een buurland te bereiken, zoals Tsjaad. Maar ook in Tsjaad is de situatie zeer zorgelijk: er is een groot tekort aan schoon drinkwater, voedsel en medicijnen.

Niet alle inwoners kunnen of durven over straat in Soedan. Veel mensen moeten schuilen: zonder genoeg eten, schoon water of elektriciteit. Ze hebben nauwelijks toegang tot zorg. Ook niet als ze ernstig gewond zijn. Zo is in Khartoum meer dan 60 procent van de ziekenhuizen gesloten vanwege het geweld. Daar waar we hulp kunnen verlenen, zien onze teams zwaargewonden door kruisvuur. Veel kinderen zijn het slachtoffer. Vaak zijn ze geraakt door verdwaalde kogels en granaatscherven in hun benen, buik of borst.

In Soedan hebben veel mensen dringend medische hulp nodig. Maar door het geweld is het nog lastiger om zorg te krijgen dan voorheen. 

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen in Soedan?

Het zorgstelsel van Soedan is zeer kwetsbaar. Sinds het oplaaien van het conflict is de situatie nog nijpender. In Al-Fasher, in het noorden van Darfur, hebben we honderden gewonden kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een levensreddende bloedtransfusie. Het ziekenhuis is overvol: er zijn zoveel patiënten dat we mensen behandelen in de gang en op de vloer. Extra teams staan klaar om bij te springen, zodra de veiligheid dit toelaat.

Gesteund door onze donateurs kunnen we al sinds 1979 hulp verlenen in Soedan. Al jaren behandelen we er kinderen die lijden aan (ernstige) ondervoeding en diarree. Daarnaast kunnen patiënten met malaria bij ons terecht. Op verschillende plekken in het land ondersteunen we ziekenhuizen. In 2021 voerden we meer dan 645.000 consulten uit.

AzG in CAR

Hoe kan ik helpen?

Met de steun van onze donateurs kunnen we direct in actie komen. Tijdens een conflict, zoals in Soedan, bij ziekte-uitbraken en na natuurrampen. Wij bieden medische zorg waar dat het hardst nodig is. Help je mee?

Ik help mee

Uitdagingen medische hulp Soedan

De hulpverlening in Soedan gaat gepaard met grote uitdagingen. Op straat is het niet veilig: voor zowel patiënten als hulpverleners is de situatie vaak te gevaarlijk om hulp te bieden of te verlenen. Ook is er te weinig materiaal om mensen goed te kunnen helpen. Onze medicijnvoorraden zijn geplunderd en veel andere spullen zijn gestolen, zoals voertuigen en apparatuur. Sinds zaterdag 15 april 2023 is de luchthaven gesloten. Hierdoor is de toevoer van nieuwe voorraden niet meer mogelijk. We zoeken andere manieren om toch nieuwe middelen naar Soedan te krijgen. Zo is het onze teams gelukt om hulpmiddelen te doneren aan drie ziekenhuizen in Khartoum. Hoe gevaarlijk dit is, bleek tijdens het bevoorraden van een ambulance:

Terwijl we bezig waren met het doneren van spullen, vond vlakbij een luchtaanval plaats. Snel zochten mijn collega’s en ik dekking. We hebben moeten schuilen totdat het veiliger was. Pas toen konden we onze hulp hervatten.
Arts Ghazali Babiker vertelt over de luchtaanvallen en beschietingen tijdens het doneren van spullen aan een ziekenhuis in Soedan

Hulp aan Soedan moet doorgaan

In Soedan is medische noodhulp hard nodig. We zijn vastberaden om mensen hulp te blijven bieden, en doen er alles aan om dit mogelijk te maken. Voor mensen die gewond zijn geraakt door het geweld. Maar ook voor kinderen met ondervoeding, zwangere vrouwen of mensen met chronische ziektes.

Toegang tot zorg is hiervoor essentieel. Om dit te bereiken, doen we oproepen aan de strijdende partijen. Zo dringen we er bij hen op aan om burgers te beschermen. En om de veiligheid van medisch personeel en patiënten te garanderen. Ziekenhuizen, klinieken, opslagplaatsen en ambulances mogen nooit een doelwit zijn.

  • Jouw steun maakt een groot verschil voor mensen in oorlogs- en conflictgebieden, zoals nu in Soedan. Doneer en help vandaag nog mee.

Medewerker Solomon is in gesprek met Gebraselaisse, een leider uit de gemeenschap.  © Dalila Mahdawi

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16,- kun jij speciale pillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25,- vul je een pakket met hulpmiddelen voor mensen op de vlucht, zoals zeep, handdoeken, luiers en een emmer

Icoon voeding

Met € 42,- kun jij energierijke voeding kopen om een kind met ernstige ondervoeding te laten aansterken.

Icoon water

Met € 5,- kun jij 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10,- kun jij zorgen voor een veilige thuisbevalling voor een moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 42,- kun jij energierijke voeding kopen om een kind met ernstige ondervoeding te laten aansterken.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart