Hoe helpt Artsen zonder Grenzen de inwoners van Syrië?

Sinds het begin van de oorlog bieden wij hulp op verschillende plekken in het land. De mensen in de crisisgebieden hebben alle soorten medische zorg nodig. Daarom hebben we verloskundige zorg en medische zorg voor kinderen geboden, zorg voor chronische ziekten en aandoeningen als diabetes en een hoge bloeddruk en hebben we mensen in vluchtelingenkampen voor veel voorkomende ziekten ingeënt. Ook volledige zorg in ziekenhuizen behoort tot onze medische noodhulp: zoals operaties, zorg op de intensive care, kraamzorg, brandwondenzorg, huidtransplantaties, fysiotherapie en psychologische hulp.

Wat is de huidige situatie in Syrië?

Tot het uitbreken van de oorlog in 2011 is Syrië een toeristische trekpleister, geliefd om haar cultureel-historische rijkdom. Veel historische gebouwen zijn de afgelopen jaren vernietigd. Honderdduizenden mensen hebben, op zoek naar veiligheid, alles achter moeten laten. Zij verblijven in vluchtelingenkampen, waar de situatie met de dag verslechtert.

Vluchtelingen in Syrië hulp bieden

Eén miljoen mensen leven in vluchtelingenkampen in het noordwesten van Syrië. Ze wonen in versleten oude tenten. Een onmenselijke situatie in de winter of tijdens hevige regenval. Onze teams bieden medische noodhulp en delen dekens en winterkleding uit. We hebben 14 mobiele klinieken opgezet verspreid over 80 vluchtelingenkampen. Ook hebben we gezorgd voor tentvloeren en isolatiemateriaal voor zo’n 3.900 gezinnen.

Het gebrek aan zorg in Syrië

Door het extreme geweld is hulp bieden aan de inwoners van Syrië niet altijd makkelijk. Ook hebben we niet altijd toegang tot bepaalde gebieden. Ondanks alle obstakels zorgen we ervoor dat mensen in Noord-Syrië toegang hebben tot medische zorg en medicijnen.

Artsen zonder Grenzen biedt hulp binnen en buiten Syrië

In Syrië zijn onze ziekenhuizen, ambulances, medisch personeel en patiënten herhaaldelijk doelwit geweest van aanvallen. Omdat we niet overal in Syrië kunnen werken, hebben we projecten opgezet in gebieden die aan Syrië grenzen, zodat mensen ons daar kunnen bereiken. Zo verblijven veel gevluchte mensen in Jordanië, Libanon, Irak en Turkije, waar zij niet altijd toegang hebben tot medische zorg. Wij staan voor hen klaar.

  • 80%
    van de gevluchte mensen is vrouw
  • 18.000
    bevallingen begeleid in 2021
  • 200.000
    medische consulten in 2021

Verhalen uit Syrië

  • In 2020 hebben wij in Syrië 16.900 levensreddende chirurgische ingrepen uitgevoerd.

Man gewond in Raqqa, Syrie. Medische noodhulp Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams in Noordoost-Syrië

Icoon water

Met € 15,- kunnen wij 450.000 liter water zuiveren, goed voor 22.500 mensen per dag.

Icoon non food

Met € 25,- kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon cholerakit

Met € 100,- kunnen wij een kit kopen waarmee we noodchirurgie kunnen uitvoeren.

Icoon water

Met € 5,- kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10,- kunnen wij een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25,- kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart