Hoe helpt Artsen zonder Grenzen de inwoners van Syrië?

Sinds het begin van de oorlog bieden wij hulp op verschillende plekken in het land. De mensen in de crisisgebieden hebben alle soorten medische zorg nodig. Daarom hebben we verloskundige zorg en medische zorg voor kinderen geboden, net als zorg voor chronisch zieken. In vluchtelingenkampen hebben we mensen tegen veel voorkomende ziekten ingeënt. Ziekenhuizen ondersteunen we met chirurgen, verloskundigen, fysiotherapeuten en psychologen. Op dit moment bieden we hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen.

Aardbeving Syrië Artsen zonder Grenzen

Hoe kun jij Syrië helpen?

Met de steun van onze donateurs kunnen we direct in actie komen. Na een natuurramp, zoals de recente aardbeving, maar ook bij ziekte-uitbraken en tijdens conflicten. Wij bieden medische zorg daar waar dat het hardst nodig is. Help je mee?

Ik help mee

Wat is de huidige situatie in Syrië?

Tot het uitbreken van de oorlog in 2011 is Syrië een toeristische trekpleister, geliefd om haar cultureel-historische rijkdom. Veel historische gebouwen zijn de afgelopen jaren vernietigd. Honderdduizenden mensen hebben, op zoek naar veiligheid, alles achter moeten laten. Zij verblijven in vluchtelingenkampen, waar de situatie met de dag verslechtert. Begin februari 2023 werd Syrië getroffen door zware aardbevingen. Deze ramp heeft tienduizenden mensen het leven gekost. Ook zijn er vele gewonden gevallen. Onze teams zijn direct in actie gekomen om de gewonden te behandelen, ziekenhuizen te ondersteunen en mobiele klinieken op te zetten.

Vluchtelingen in Syrië hulp bieden

Door de jarenlange oorlog leven twee miljoen mensen in vluchtelingenkampen. Vaak leven ze in versleten, oude tenten. Een onmenselijke situatie in de winter of tijdens hevige regenval. Door de aardbevingen in februari 2023 hebben nog eens 180.000 mensen huis en haard verlaten. Onze teams bieden medische noodhulp en delen dekens en winterkleding uit. We hebben 14 mobiele klinieken opgezet verspreid over 80 vluchtelingenkampen. Ook hebben we gezorgd voor tentvloeren en isolatiemateriaal voor zo’n 3.900 gezinnen.

Het gebrek aan zorg in Syrië

Hulp bieden aan de inwoners van Syrië is vanwege het jarenlange conflict een uitdaging. Ook hebben we niet altijd toegang tot bepaalde gebieden. Ondanks alle obstakels zorgen we ervoor dat mensen in Noord-Syrië toegang hebben tot medische zorg en medicijnen.

Artsen zonder Grenzen biedt hulp binnen en buiten Syrië

In Syrië zijn onze ziekenhuizen, ambulances, medisch personeel en patiënten herhaaldelijk doelwit geweest van aanvallen. Omdat we niet overal in Syrië kunnen werken, hebben we projecten opgezet in gebieden die aan Syrië grenzen, zodat mensen ons daar kunnen bereiken. Zo verblijven veel gevluchte mensen in Jordanië, Libanon, Irak en Turkije, waar zij niet altijd toegang hebben tot medische zorg. Wij staan voor hen klaar.

Verhalen uit Syrië

  • In 2021 hebben wij in Syrië 12.200 levensreddende chirurgische ingrepen uitgevoerd.

Man gewond in Raqqa, Syrie. Medische noodhulp Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams in Noordoost-Syrië

Icoon water

Met € 15,- kunnen wij 450.000 liter water zuiveren, goed voor 22.500 mensen per dag.

Icoon non food

Met € 25,- kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon cholerakit

Met € 100,- kunnen wij een kit kopen waarmee we noodchirurgie kunnen uitvoeren.

Icoon water

Met € 5,- kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10,- kunnen wij een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25,- kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart