Kindje in Nigeria krijgt medische zuurstof

Hoe zonne-energie levens kan redden

Geconcentreerde zuurstof redt levens. Maar deze zuurstof is moeilijk te transporteren in afgelegen gebieden en duur om ter plaatse te produceren. Kan zonne-energie hierbij helpen?

Wij werken vaak op afgelegen plekken waar niet altijd stroom of energie is. Maar dat is wel nodig, bijvoorbeeld voor geconcentreerde zuurstof. Artsen zonder Grenzen werkt aan een oplossing met zonne-energie en gebruikt de kracht van de zon om zuurstof te produceren en op te slaan voor later.

 

Generators ziekenhuis draaien op zonne-energie

Per-Erik Eriksson van Artsen zonder Grenzen kwam op het idee in de Democratische Republiek Congo. ‘Ik werkte als technisch-logistiek medewerker in Shamwana, een afgelopen dorp in de Congo. Na 10 jaar droeg Artsen zonder Grenzen het ziekenhuis aan het Congolese ministerie van Volksgezondheid. Er was alleen 1 groot probleem. Het ziekenhuis lag extreem ver van de bewoonde wereld en was daarom afhankelijk van diesel om de generators te laten draaien. Maar met het vertrek van Artsen zonder Grenzen zou de levering van diesel niet meer gegarandeerd zijn. Zonder generators kunnen de lichten niet eens aan, laat staan de zuurstofmachines,’ aldus Per-Erik.

 

Zonnepanelen op het dak

‘Een paar maanden voor de overdracht kregen we een idee. Het was een race tegen de klok, maar we wisten uiteindelijk zonnepanelen op het dak van het ziekenhuis te installeren en batterijen om de energie op te slaan. Dit was genoeg om elektriciteit op te wekken voor de lichten, zuurstofmachines en koeling voor medicatie.’

 

Een team van Artsen zonder Grenzen installeert zonnepanelen op het dak van het ziekenhuis in Shamwana in de Democratische Republiek Congo.

 

En nu zonder batterijen

“In Congo gebruikten we batterijen om de energie op te slaan. Deze energie gebruikten we dan later weer om de zuurstofmachines te laten draaien. Maar batterijen zijn duur en lastig te vervangen. We moesten dus iets anders verzinnen. Wat nou als we de directe kracht van de zon kunnen gebruiken om overdag geconcentreerde zuurstof te produceren? En we deze zuurstof kunnen opslaan om die later te gebruiken? Dan heb je geen batterij nodig!”

 

Succesvolle test

Per-Erik ging met een team aan de slag. Ze ontwikkelden een systeem dat op zonne-energie draaide. De zuurstof werd opgewekt door de zon en in een lagedruksysteem opgeslagen. Het team testte dit nieuwe systeem en met succes. Het werkte!

 

Kindje ligt aan een zuurstofmachine in DR Congo

 

De toekomst

De eerste stappen zijn gezet. Het is mogelijk om met zonne-energie zuurstof te produceren en op te slaan voor later. “We moeten nog veel stappen zetten. Hoe we de zuurstof precies vanuit de opslag naar de patiënten krijgen. Of dit echt de meest economische manier is. Maar we hebben absoluut een mijlpaal behaald,” aldus Per-Erik.

 

Waarom geconcentreerde zuurstof zo nodig is

De lucht die wij inademen bestaat voor 20% uit zuurstof. Geconcentreerde zuurstof zit op 90% en is daarmee een belangrijk middel in de zorg. Voor te vroeggeboren baby’s, maar bijvoorbeeld ook voor kinderen met longontsteking. De medische zuurstof zorgt ervoor dat patiënten beter zuurstof opnemen.