Wat kun jij doen?

 • Bescherm jezelf tegen phishingberichten

  Controleer de afzender van het bericht.

  Artsen zonder Grenzen mailt je alleen met emailadressen die eindigen op @artsenzondergrenzen.nl, @e.artsenzondergrenzen.nl of @amsterdam.msf.org. Helaas kunnen we niet garanderen dat een mail van deze domeinen in alle gevallen van Artsen zonder Grenzen afkomstig is, dus wees altijd alert!

  Wij vragen nooit om in te loggen

  Wij vragen je nooit per post, sms of e-mail om in te loggen op onze site. We verwijzen in onze e-mails alleen naar donatiepagina's binnen onze website www.artsenzondergrenzen.nl.

  Neem bij twijfel contact met ons op

  Indien je twijfelt over de herkomst van een brief, sms, whatsapp-bericht of e-mail, neem dan contact met ons op. Bij een verdachte e-mail, klik niet op de links in de e-mail, maar stuur deze door naar vals-bericht@artsenzondergrenzen.nl.

 • Kenmerken van phishingberichten

  Nep-bericht

  In een nep-bericht dat uit naam van Artsen zonder Grenzen wordt verzonden zit meestal een donatievraag. Je wordt verzocht op een link te klikken.
  Bekijk onderaan deze pagina een voorbeeld van een nep-bericht.

  Nep-website

  Na het klikken op een donatie-button of link in een nep-bericht, kom je ongemerkt op een nep-website, waar je gevraagd wordt een donatie te doen, je persoonlijke gegevens in te vullen en daarna in te loggen op een nep-betaalpagina van je bank. Let goed op de url van de pagina: wij maken uitsluitend gebruik van een beveiligde verbinding (https://). Ook bevatten de pagina's van onze website ALTIJD de URL artsenzondergrenzen.nl.

  Hoe herken je een echte URL van Artsen zonder Grenzen?

  Check waar de link in je bericht naar toe gaat.
  - Ga met je cursor over de link en de URL (het webadres), van de website waar je naar toe gaat verschijnt. Soms zie je de URL direct bij de link, soms links onder in je scherm.

  - Check of de URL echt is.
  In een URL staat het belangrijkste deel altijd voor de eerste '/'. Bij een URL van Artsen zonder Grenzen staat vóór deze eerste ‘/’ altijd: artsenzondergrenzen.nl.

  Voorbeelden
  Goede URL: artsenzondergrenzen.nl/doneer
  Foute URL: artsenzondergrenzendonateur.com/doneer

 • Heb je een phishingbericht ontvangen?

  Meld het bij ons

  Je helpt ons de schade van phishing te beperken door het bericht door te sturen naar vals-bericht@artsenzondergrenzen.nl. Verwijder het bericht daarna uit je inbox. Wij laten de nep-website waar de phishingmail naar linkt direct blokkeren. Heb je gegevens ingevoerd op de phishingsite en verzonden, neem dan ook contact op met je bank.

Nep e-mail

Hoe herken je een nep-bericht?

 • In de afzender van de mail gebruiken wij nooit 'AZG'.
 • We schrijven Artsen zonder Grenzen altijd voluit en met twee hoofdletters.
 • Het afzender adres eindigt altijd op @artsenzondergrenzen.nl, @e.artsenzondergrenzen.nl of @amsterdam.msf.org.
 • Controleer of het juiste telefoonnummer wordt weergegeven. De juiste contactgegevens vind je op onze contactpagina.

Nep donatiepagina

Hoe herken je een nep-website?

 • Wanneer je per ongeluk hebt doorgeklikt vanuit een nep-bericht, dan kan het zijn dat je terecht komt op een nep-pagina die er vrijwel hetzelfde uit ziet als onze echte donatiepagina. Echter wijkt de URL van de pagina altijd af van onze URL. Onze donatiepagina's bevatten altijd de URL artsenzondergrenzen.nl. Controleer bij twijfel dus de URL.
 • Voorbeelden
  Goede URL: artsenzondergrenzen.nl/doneer
  Foute URL: artsenzondergrenzendonateur.com/doneer

Doe melding van phishing of fraude

Wannneer je een verdachte e-mail hebt ontvangen, stuur deze dan naar ons door via vals-bericht@artsenzondergrenzen.nl. Ook bij twijfel kun je contact met ons opnemen.