Wat is gezondheidszorg?

Gezondheidszorg omvat de activiteiten gericht op verbetering van de gezondheid van mensen, van onderzoek en kennisopbouw tot het toepassen van de kennis. Voor iedereen die zorg nodig heeft zou zorg beschikbaar moeten zijn, overal ter wereld. Of het nou gaat om eerste hulp bij natuurrampen, epidemieën of conflicten, om psychische hulp voor slachtoffers, of om reguliere medische zorg voor het voorkomen en behandelen van ziektes. Onze teams staan 24/7 paraat om medische zorg te bieden aan mensen in crisissituaties.

De uitdaging van gezondheidszorg wereldwijd

Hoewel er enorme medische vooruitgang is, zijn er nog veel mensen en gebieden die geen toegang hebben tot gezondheidsvoorlichting en -zorg. Als gevolg is bijvoorbeeld kindersterfte hoog en sterven mensen aan ziektes die met medicijnen te verhelpen zijn, zoals mazelen, malaria en tuberculose. Ook zijn er veel mensen die vanwege inkomensongelijkheid geen zorg kunnen betalen. Daarom is het belangrijk barrières voor deze zorg te verlagen, door meer uitwisseling van gezondheidsprofessionals in afgelegen gebieden. Maar ook is het aan regeringsleiders om te investeren in een betere gezondheid zodat een pandemie als COVID-19 effectief bestreden wordt, aan het bedrijfsleven om dure medicijnen goedkoper te maken,

Hoe Artsen zonder Grenzen wereldwijd ziektes bestrijdt

  • Medische zorg voor patiënten en hun omgeving

    De eerste prioriteit is het behandelen van patiënten. Om het aantal zieken te beperken, zetten we behandelklinieken op, geven we voorlichting en verbeteren we de sanitaire voorzieningen. Bij een zeer besmettelijke ziekte zetten we een vaccinatiecampagne op.

    kenia dadaab
  • Ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden

    Ziektes veranderen continu, maar de wetenschap verandert mee. We werken continu aan de ontwikkeling van nieuwe, betere en meer betaalbare behandelmethodes. Zo hebben we een kuur ontwikkeld tegen tuberculose die inmiddels geldt als de nieuwe standaard behandelmethode.

    Verpleegkundige Artsen zonder Grenzen resistente tuberculose
  • Voorlichting en preventie

    Voor alle ziektes is voorkomen beter dan genezen. Onze teams zetten zich daarom hard in voor voorlichtings- en preventiecampagnes. Behandelingen voor sommige ziektes zijn namelijk zwaar, maar kunnen wel voorkomen worden door de juiste maatregelen.

    Medische zorg voor mensen wereldwijd | Artsen zonder Grenzen

Pleitbezorging voor toegang tot zorg

In 1999 richtte Médecins Sans Frontières (Artsen zonder Grenzen internationaal) de Access Campaign op, als reactie op de hiv/aids crisis wereldwijd. Inmiddels was er een levensreddend middel beschikbaar dat rijkere landen konden betalen, voor mensen in arme landen was dit middel te duur. Onder de druk van de samenleving en Artsen zonder Grenzen is de prijs met 99% gedaald zodat iedereen kan leven met het hiv virus zonder aids te krijgen. Sindsdien pleiten onze teams nog elke dag voor betaalbare vaccins en medicijnen want de patiënt staat boven het patent.

demonstratie voor het Witte Huis in Washington.

November 2021.

Protest tegen de oneerlijke verdeling van coronavaccins voor het Witte Huis in Washington. © Christopher Lee

Bij welke ziektes helpt Artsen zonder Grenzen?

Hiv en aids

Met de juiste medicatie kun je tegenwoordig normaal leven met hiv en krijg je geen aids. Toch zijn er in 2021 nog 650.000 mensen overleden aan het virus. Hoe kan dit? Kom erachter wat de impact is van Hiv en aids en wat Artsen zonder Grenzen doet om deze ziektes te behandelen.

Tuberculose

Jaarlijks krijgen 10 miljoen mensen tuberculose en kost het 1,4 miljoen levens. In 2020 was tuberculose de tweede meest dodelijke besmettelijke ziekte (na COVID-19). Waarom is tuberculose nog steeds zo dodelijk?

Ebola

25 tot 90% van de besmette personen komt te overlijden bij een ebola uitbraak. Terwijl er effectieve medicatie en vaccinatie beschikbaar is. Het is noodzakelijk om direct na een besmetting te beginnen met de behandeling. Door valse geruchten heerst er helaas nog wel veel wantrouwen. Voorlichting is daarom essentieel in de strijd tegen ebola.

COVID-19

COVID-19 heeft de wereld op z’n kop gezet, maar ook pijnlijk laten zien wat de gevolgen van vaccinatieongelijkheid zijn. Vaccinaties zijn geen luxe. Onze teams blijven hulp bieden bij behandelingen, vaccinaties en voorlichting. Meer over COVID-19.