Het jaarverslag en de jaarrekening over 2020 publiceren wij in de loop van het jaar.

Overzicht 2019

 • In 2019 hebben onze teams in bijna 30 landen en gebieden medische noodhulp geboden.
 • Acute noodsituaties waarbij onze teams in actie zijn gekomen: na cycloon Idai in Mozambique, overstromingen in Zuid-Soedan, Ethiopië en Somalië en levensbedreigende ziekten ebola, cholera en mazelen in DR Congo. En daarnaast in oorlogssituaties in Jemen en Syrië.
 • Onze teams: 787 uitgezonden medewerkers die zij aan zij hebben gewerkt met 9.355 medewerkers uit de landen zelf, met ondersteuning van 324 collega's op ons hoofdkantoor in Amsterdam (alles uitgedrukt in fte).
 • 80% van onze uitgaven is direct naar noodhulp gegaan.
 • 442.675 donateurs in Nederland hebben ons werk gesteund.
Onze teams in DR Congo laden kisten met vaccinaties uit. In 2019 hebben onze teams wereldwijd 52.307 mensen tegen mazelen ingeënt.© Franck Ngonga/MSF
Onze teams en Mozambikaanse overheidshulpverleners hebben samen de 100-bedden tellende cholerakliniek bemand. © Pablo Garrigos/AzG
Al snel hoorden we dat cholera in de stad om zich heen greep, het gevolg van niet meer werkende watervoorziening en riolering. We zonden een noodhulpteam naar de stad, dat vier cholerahulpposten inrichtte, hielp bij het herstellen van de waterleiding en de rioolzuivering, en noodhulpgoederen uitdeelde aan 14.473 gezinnen. Na 4 weken was de uitbraak zodanig onder controle dat we onze activiteiten konden overdragen aan de overheid en andere organisaties.
Nelke Manders, directeur, over onze medische noodhulp in Beira, Mozambique, na cycloon Idai

Jaarverslag 2019

In ons jaarverslag vind je een overzicht van de landen waar onze teams hulp hebben geboden in 2019, een terugblik op het jaar van onze directeur Nelke Manders, een greep uit onze medische hulpactiviteiten en een overzicht van onze uitgaven en inkomsten.

In onze jaarrekening vind je een overzicht van onze bestedingen per land en per activiteit, personeelsbudget, onze inkomsten, de balansrekening en de accountantsverklaring.

Het bestuur van onze vereniging beschouwt de belangrijkste kwesties van 2019 in relatie tot het uitvoeren van onze missie, veranderingen in personeelsmanagement, ondersteuning van onze hulpactiviteiten en algeheel beleid.

operatiekamer artsen zonder grenzen jemen
Operatiekamer in ons ziekenhuis in Mocha. Jemen, november 2018. In 2018 hebben onze teams wereldwijd 11.865 operaties uitgevoerd. © Guillaume Binet.

Jaarverslag 2018

 • In 2018 hebben onze teams in bijna 30 landen en gebieden medische noodhulp geboden.
 • Acute noodsituaties waarbij onze teams in actie zijn gekomen, onder andere: reddingsacties op de Middellandse Zee, hersteloperaties voor nomapatiënten in Nigeria om hen een kans op een nieuwe toekomst te bieden, en oorlogs- en conflictsituaties in Centraal-Afrikaanse Republiek en Jemen.
 • Onze teams: 766 uitgezonden medewerkers die zij aan zij hebben gewerkt met 9.524 medewerkers uit de landen zelf, met ondersteuning van 312 collega's op ons hoofdkantoor in Amsterdam (alles uitgedrukt in fte).
 • 83% van onze uitgaven is direct naar noodhulp gegaan.
 • 447.195 donateurs in Nederland hebben ons werk gesteund.

arts artsen zonder grenzen irak
Een arts onderzoekt een patiëntje in Qayyara. Irak, april 2017. In 2017 hebben onze teams 119.110 opgenomen patiënten verzorgd. ©REUTERS/Suhaib Salem

Jaarverslag 2017

 • In 2017 hebben onze teams in bijna 30 landen en gebieden medische noodhulp geboden.
 • Acute noodsituaties waarbij onze teams in actie zijn gekomen, onder andere: massale vlucht van Rohingya's uit Myanmar naar Bangladesh, noodhulp aan vluchtelingen uit Zuid-Soedan in Oeganda, en daarnaast in oorlogssituaties in Jemen en Syrië.
 • Onze teams: 780 uitgezonden medewerkers die zij aan zij hebben gewerkt met 9.879 medewerkers uit de landen zelf, met ondersteuning van 306 collega's op ons hoofdkantoor in Amsterdam (alles uitgedrukt in fte).
 • 85% van onze uitgaven is direct naar noodhulp gegaan.
 • 454.214 donateurs in Nederland hebben ons werk gesteund.