Wat is een natuurramp?

Natuurrampen zijn rampen met een natuurlijke oorzaak. Aardbevingen, droogte, tsunami’s, overstromingen of orkanen zijn enkele voorbeelden. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn voor mensen in de omgeving. Binnen een aantal seconden kunnen er honderden of zelfs duizenden doden en gewonden vallen. Als een natuurramp huizen, ziekenhuizen en hele steden verwoest is er in een klap geen toegang meer tot schoon water, medische voorzieningen en transport.

Een natuurramp heeft verschillende oorzaken

De geografische ligging van een gebied of land kan het risico op aard- of zeebevingen vergroten, of extreme weersomstandigheden kunnen de oorzaak van een natuurramp zijn. Bijvoorbeeld overstromingen door hevige regenval. Door klimaatverandering komt extreem weer vaker voor, waardoor een overstroming of extreme droogte ook vaker voor komt.

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen bij natuurrampen?

 • Medische zorg voor slachtoffers

  De eerste prioriteit is het behandelen van slachtoffers met de nodige zorg: van chirurgie tot fysiotherapie. Daar waar de infrastructuur verwoest is, zetten we noodklinieken op of zetten we mobiele klinieken in. Met ons netwerk van hulpverleners en onze opslagplaatsen wereldwijd, kunnen wij snel medicijnen op locatie krijgen.

  Medisch consult Artsen zonder Grenzen in Zuid-Soedan
 • Onderdak en basiszorg

  Mensen die hun huis verliezen door een ramp zijn genoodzaakt onderdak te zoeken in tentenkampen. Voor tenten, geneesmiddelen en eerste levensbehoeften zijn de getroffen mensen aangewezen op hulp. Onze teams zorgen we voor schoon drinkwater sanitaire voorzieningen zoals zeep, want kampen zijn broedplaatsen voor besmettelijke ziektes.

  Onze hulp in Tigray, Ethiopië
 • Psychologische hulp

  De schade die een natuurramp aanricht is niet altijd zichtbaar, het is een enorm traumatische gebeurtenis. Mensen raken in een klap hun huis, leven en dierbaren kwijt. Onze teams bieden daarom ook psychologische zorg.

  natuurramp aardbeving Mexico Artsen zonder Grenzen

Bij welke natuurrampen heeft Artsen zonder Grenzen geholpen?

Aardbeving Afghanistan

Een reeks zware aardbevingen in Afghanistan hebben grote schade aangericht. Er zijn al meer dan 2.500 doden gerapporteerd. Wij behandelen patiënten in het Regionale Herat Ziekenhuis waar we vijf veldhospitalen hebben opgezet. Daarbij verzorgen we noodhulpkits.

Aardbeving Marokko

Onlangs werd Marokko getroffen door een zware aardbeving. De ramp telt zeker 2862 doden. In overleg met Marokkaanse autoriteiten doneerden we medische apparatuur en medicijnen. Onze teams bieden nu psychologische hulp aan overlevenden en hulpverleners.

Aardbevingen Turkije en Syrië

In februari 2023 werden Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. Duizenden huizen werden vernietigd, en veel mensen verloren geliefden. Onze teams ondersteunden ziekenhuizen, doneerden goederen en boden psychische hulp.

Overstromingen Zuid-Soedan

Verwoestende overstromingen in Zuid-Soedan richten al jarenlang veel schade aan. Veel mensen overlijden of verliezen hun huis, geliefden en bezittingen. Het land worstelt om de bevolking te voorzien van basisbehoeften en basiszorg waardoor humanitaire hulp hard nodig is.

Aardbeving Haïti

Terwijl de verwoestende gevolgen van de aardbeving in 2010 nog te voelen waren werd Haïti opnieuw getroffen door een aardbeving in 2021. Wij stuurden hulpverleners en goederen naar de getroffen gebieden en verzorgden slachtoffers in hetgetroffen gebied vanuit mobiele klinieken.

Droogte Hoorn van Afrika

Miljoenen mensen lijden onder de dreigende hongersnood die veroorzaakt wordt door extreme weeromstandigheden in de Hoorn van Afrika. Mede door klimaatverandering zijn er enorme voedseltekorten en droogte.