De gevolgen van klimaatverandering

Onze teams zien in verschillende landen de impact van de klimaatcrisis op de gezondheid van mensen. Zoals in Tsjaad, waar droogte tegenwoordig langer aanhoudt en het aantal kinderen met ondervoeding ongekend snel oploopt. Ook in de Hoorn van Afrika regent het al jaren nauwelijks. Met een schrijnend tekort aan schoon drinkwater en medische zorg, verspreiden mazelen en cholera zich snel. Zuid-Soedan daarentegen kreeg te maken met de ergste overstromingen in 80 jaar eind 2021. Honderdduizenden mensen raakten hun huis kwijt, malaria greep om zich heen en door water overgedragen ziektes konden zich gemakkelijk verspreiden. Ook dichterbij huis zijn de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar. 

De klimaatcrisis als gezondheidscrisis

Tijdens de bijeenkomst spraken we met verschillende interessante sprekers. Van activisten tot hulporganisaties en klimaatwetenschappers. We hebben de klimaatcrisis van diverse kanten belicht. Want wat zullen de gevolgen zijn voor onze eigen gezondheid? Wat merken we momenteel? Waar zullen we in de toekomst tegenaan lopen? En natuurlijk: welke acties zijn nodig?

Sprekers

Op donderdagavond 11 oktober 2022 hebben we de volgende gasten ontvangen:

voedingsdeskundige Saskia van der Kam

Saskia van der Kam

Voedingsdeskundige

Saskia werkt al meer dan 25 jaar in de humanitaire sector. Momenteel doet Saskia voor Artsen zonder Grenzen onderzoek naar 'herstelvoeding.' Het doel: bepalen hoe een kind dat ziek is en het risico loopt ondervoed te raken, het beste kan worden ondersteund. Met haar kennis over zowel voeding als de sociale problemen waarmee gezinnen in crisissituaties kampen, is Saskia tijdens deze bijeenkomst van grote waarde.

amrish baidjoe

Amrish Baidjoe

Epidemioloog

Naast epidemioloog is Amrish Baidjoe directeur operationeel onderzoek bij Artsen zonder Grenzen. Ook is hij verbonden aan de London School of Tropical Medicine als hoofddocent. In zijn dagelijks werk begeleidt hij onze projecten, gericht op de uitbraak van infectieziekten, en doet hij onderzoek naar die crises. Het maakt Amrish een van Nederlands weinige outbreak-deskundigen met brede ervaring in crisissituaties. Welk verband ziet hij tussen de klimaatcrisis en de coronacrisis? En zullen er meer uitbraken volgen met het opwarmen van de aarde?

joris thijssen

Joris Thijssen

Tweede Kamerlid

Als kind was Joris gefascineerd door de ruimte. Hij studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek. Zijn studie bracht hem niet naar de ruimte, maar gaf hem nog meer bewondering voor de aarde. Intussen zet Joris zich al ruim 20 jaar in tegen klimaatverandering. Eerst als vrijwilliger bij Greenpeace, later als directeur van de organisatie. Als voorman van de Nederlandse klimaatbeweging, voerde Joris actie tijdens internationale klimaattoppen en onderhandelde hij mee voor een beter klimaatakkoord. Sinds vorig jaar zit Joris namens de PvdA in de Tweede Kamer om zijn idealen waar te maken.

Judith Sargentini | Artsen zonder Grenzen

Judith Sargentini

Directeur Artsen zonder Grenzen voor Nederland

Judith Sargentini zet zich haar hele carrière al in ‘voor een maatschappij waarin de meest kwetsbare mensen de aandacht krijgen die zij verdienen.’ Humanitaire zaken als mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking, migratie en veiligheid hebben haar speciale aandacht. De afgelopen 10 jaar is Judith Europarlementariër voor GroenLinks geweest. Sinds 1 januari 2021 is ze directeur van Artsen zonder Grenzen voor Nederland.

Overige sprekers:

  • Aqli Farah, climate change adaption expert
  • Maria Neira, directeur Public Health and the Environment bij WHO
  • Jeffrie Quarsie, GGD-arts en onderzoeker
  • Anisa Bek, klimaatactivist en oprichter Project Mulan in Libië
  • Joe Bongay, klimaatactivist

Vragen of opmerkingen?

Neem gerust contact op Lieke Drion, onze coördinator evenementen. Dat kan per mail of telefonisch.

Lieke Drion

Lieke Drion

Coördinator Evenementen