Kijk de opname terug

Charlotte (18) in de tuin van het Tongolo-centrum van Artsen zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. © Adrienne Surprenant

Onzichtbare wonden

Seksueel- en gendergerelateerd geweld (SGBV) speelt zich vaak af in de schaduw. Toch kunnen we er niet meer omheen: het is overal en verwoest levens. De gevolgen zijn vaak onzichtbaar waardoor voorkomen én genezen ingewikkeld is.

Terwijl we in Nederland steeds meer over seksueel- en gendergerelateerd geweld praten en naar oplossingen zoeken, zien we dat het probleem in crisisgebieden steeds erger wordt. Waarom is dat zo? En waarom is een heldere definitie van het probleem nodig voor het vinden van een oplossing?

Tijdens deze bijeenkomst bespraken we wat seksueel- en gender gerelateerd geweld precies inhoudt, op wat voor manier het probleem toeneemt en hoe noodhulp aan survivors wereldwijd beter kan.

Artsen zonder Grenzen: medische zorg voor survivors van SGBV

Het ligt voor de hand dat medische zorg in crisissituaties van levensbelang is. Seksueel- en gendergerelateerd geweld is echter vaak niet de eerste medische nood waaraan wordt gedacht.

Toch behandelen onze teams veel slachtoffers voor de zichtbare én onzichtbare gevolgen van dit geweld. Juist omdat we een toename zien in de crisisgebieden waar wij werken. Denk aan mensen in vluchtelingenkampen in de Democratische Republiek Congo en Bangladesh, mensen in conflictgebieden zoals nu in Soedan of mensen die getroffen zijn door de gevolgen van klimaatverandering zoals in de Hoorn van Afrika.

Sprekers

Tijdens deze bijeenkomst gingen we in gesprek met diverse experts op het gebied van seksueel- en gendergerelateerd geweld.

Thea Hilhorst

Thea Hilhorst

Hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw

Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het International Institute of Social Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze focust zich op ontwikkeling in gebieden die getroffen zijn door rampen en conflicten, en hoe humanitaire hulp hier wordt ingezet. Ze heeft meerdere artikelen geschreven over seksueel geweld, transactionele sekswerk, en genderperspectief binnen humanitaire crisis. Ook ontving Thea Hilhorst vorig jaar de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland, de Spinoza-premie.

sara dekker

Sara Dekker-Alaoui

Ervaringsdeskundige seksueel geweld

Sara Dekker-Alaoui is een expert op het gebied van seksueel geweld/misbruik en is gespecialiseerd in de langetermijneffecten van (jeugd)trauma's op volwassen leeftijd. Sara is oprichter en directeur van Stichting Together We Rise en The Safe Space Club, een non-profit organisatie die vrouwen ondersteunt bij het verwerken van een seksueel trauma.

karin denkers

Karin Denkers

Verloskundige bij Artsen zonder Grenzen

Karin Denkers is al meer dan 5 jaar verloskundige bij Artsen zonder Grenzen. Ze heeft o.a. in Zuid-Soedan, Yemen en Tadzjikistan humanitaire programma’s opgezet die hulp bieden aan slachtoffers van SGBV. Deze programma’s richten zich zowel op medische als psychologische hulp. Ze geeft ook voorlichtingen over SGBV.

katrien koppens

Katrien Coppens

Directeur dr. Denis Mukwege Foundation

Katrien Coppens is sinds 2019 werkzaam als directeur bij dr. Denis Mukwege Foundation, een organisatie die slachtoffers en surivivors van conflictgerelateerd seksueel geweld ondersteund, o.a. via holistic care. Hiervoor heeft Katrien al meer dan 20 jaar ervaring opgedaan in humanitaire hulp bij Artsen zonder Grenzen in Sierra Leone, de Democratische Republiek Congo, India, Sri Lanka, en de Verenigde Staten.

Contact

Heb je vragen over de bijeenkomst? Neem gerust contact op.

Lieke Drion

Lieke Drion

Coördinator Evenementen