Samenwerking opgeschaald

De uitbraak in het Congolese dorp Mangina werd op 1 augustus officieel afgekondigd. Direct erna begon een team van Artsen zonder Grenzen met de bestrijding ervan, in samenwerking met het Congolese ministerie van Volksgezondheid. In de dagen erna kwamen ervaren medewerkers van Artsen zonder Grenzen uit heel Congo en van buiten het land om de plaatselijke medewerkers te trainen en samen de zieken te verzorgen en te voorkomen dat de ziekte zich nog verder zou verspreiden.

Gezondheidscentrum overweldigd

'We wisten dat we snel moesten handelen’, zegt Patient Kamavu, een ervaren Congolese verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen. ‘Toen we aankwamen, zagen we dat het personeel van het plaatselijke gezondheidscentrum in Mangina enorm overweldigd was.

Sommige medewerkers waren ziek en het aantal patiënten bleef toenemen. Ze deden hun best, maar ze zaten allemaal samen op één afdeling van het ziekenhuis. We moesten snel handelen om de situatie voor zowel de patiënten als het personeel te verbeteren' .

Apart ebola-behandelcentrum

Al snel besloot het team een apart ebola-behandelcentrum in te richten buiten het ziekenhuis. Deze kliniek, met een capaciteit van maximaal 74 bedden, ging op 14 augustus open en 37 patiënten werden die dag uit het ziekenhuis overgebracht naar de nieuwe kliniek. Het team zette een tweede behandelcentrum op in het ziekenhuis van Beni, dat werd overgedragen aan de gezondheidsautoriteiten.

Nieuwe behandelingen

Aan patiënten met bevestigde ebola van deze uitbraak kunnen we behandelingen aanbieden die nog niet officieel zijn goedgekeurd, omdat ze nog niet alle tests hebben doorlopen, maar die wel goed lijken te werken. In dat geval geven we uitgebreide informatie aan de patiënten en geven zij expliciet toestemming voor het gebruik van de behandeling. Daarnaast krijgen ze de ondersteunende zorg die Artsen zonder Grenzen aan alle ebola-patiënten aanbiedt. Die zorg bestaat uit hydratatie en behandeling van de symptomen van ebola zoals diarree en braken.

Minder dan 50% overlevingskans

’Het is een grote opluchting dat we patiënten eindelijk meer kunnen bieden dan ondersteunende zorg. Statistisch gezien hebben ebola-patiënten minder dan 50% overlevingskans. Dit is enorm angstaanjagend voor de families en de gemeenschap’, besluit verpleegkundige Patient.

Training

Onze teams in de regio geven ook trainingen aan de staf van een aantal gezondheidscentra. Het gaat daarbij om snel te kunnen onderscheiden welke patiënten waarschijnlijk ebola hebben. We hebben beschermende materialen gedoneerd en afdelingen ingericht waar patiënten kunnen worden geïsoleerd totdat een ambulance arriveert. Ook hebben de teams een aantal gezondheidscentra ontsmet.

Gezondheidswerkers besmet

’Helaas zijn tijdens deze uitbraak minstens 17 gezondheidswerkers met ebola geïnfecteerd geraakt’, zegt verpleegkundige Berangère Guais. ‘Medewerkers die zorg dragen voor patiënten met ziekten zoals malaria en longontsteking, of vrouwen helpen bij de bevalling, moeten worden beschermd door een goed systeem dat verdachte ebola-patiënten identificeert en isoleert voordat ze het ziekenhuis binnenkomen. Dit zal niet alleen medewerkers maar ook hun patiënten beschermen en voorkomen dat ziekenhuizen meehelpen aan de verspreiding van het virus’.