Ruim 600 mensen verdronken

Sinds begin juni blokkeren lidstaten van de Europese Unie reddingsschepen op de Middellandse Zee. Ruim 600 mensen zijn in die periode op zee verdronken, of naar alle waarschijnlijkheid verdronken, tijdens de overtocht naar Europa. Onder hen waren ook baby’s en kinderen. Het enorm hoge aantal van 600 doden is de helft van het totaal aantal mensen dat dit jaar is verdronken; een schrikbarende toename.

Migratieplannen herzien

Vandaag vergaderen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU in het Oostenrijkse Innsbruck over het Europese migratiebeleid. Artsen zonder Grenzen roept hen op om de migratieplannen drastisch te herzien en de levens van mensen voorop te stellen.

Leven op het spel

Volgens een aantal Europese politici zorgt de aanwezigheid van hulporganisaties op de Middellandse Zee dat meer migranten de oversteek wagen. Maar nu het aantal doden snel stijgt, wordt duidelijk dat ook zonder de reddingsschepen mensen uit Libië vluchten. Ze zetten hun eigen leven en dat van hun kinderen op het spel, omdat ze willen ontkomen aan geweld, armoede en oorlog.

Reddingsacties

‘In plaats van het opzettelijk belemmeren van levensreddende hulp, zouden Europese overheden er nu goed aan doen om proactief opsporings- en reddingsacties op te zetten voor mensen in nood’, zegt Kleijer.

Artsen zonder Grenzen vaart sinds 2015 met reddingsschepen op de Middellandse Zee om vluchtelingen, migranten en asielzoekers in nood te redden.

De Aquarius ligt momenteel in de haven van Marseille, Frankrijk, voor onderhoud en bevoorrading, en zal eind juli terugkeren naar de ‘Search and Rescue-zone’.