67 alleenreizende kinderen

Op vrijdagochtend redde de Aquarius 25 mensen die ronddobberden op een kleine houten boot zonder motor aan boord. Later die dag zag de Aquarius een tweede overvolle houten boot met 116 mensen aan boord, waaronder 67 alleenreizende kinderen. Het merendeel (70%) van de mensen uit de tweede boot komt uit Somalië en Eritrea. Hoe wel de medische toestand van de mensen voorlopig stabiel is, zijn veel van hen extreem zwak en ondervoed. Mensen die worden gered in de internationale wateren van de Middellandse Zee mogen niet worden teruggestuurd naar Libië, maar moeten overgebracht worden naar een veilige plaats, in overeenstemming met internationale en maritieme wetgeving

Geen veilige haven

Tijdens beide reddingsoperaties heeft de Aquarius alle relevante autoriteite​n op de hoogte gebracht van haar activiteiten, waaronder het Libische gezamenlijke reddings- en coördinatiecentrum (JRCC). Het centrum verklaarde de coördinerende autoriteit te zijn voor de reddingen. Het JRCC informeerde de Aquarius dat het geen veilige haven zou aanwijzen en gaf de Aquarius de opdracht om een veilige haven aan te vragen bij een ander centra. Als zodanig koerst de Aquarius nu naar het noorden.

"Een redding is pas voltooid als er een plaats is waar mensen van boord kunnen gaan."

De geredde mensen aan boord vertelden onze teams dat ze vijf verschillende schepen tegen zijn gekomen die hen niet hielpen, voordat ze werden gered door Aquarius. "Europese regeringen hebben hun uiterste best gedaan om het Libische JRCC te ondersteunen, maar de gebeurtenissen van vrijdag laten zien dat ze niet in staat zijn om een ​​redding volledig te coördineren," zei Aloys Vimard, de projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen aan boord van Aquarius.

"Een redding is pas voltooid als er een plaats is waar mensen van boord kunnen gaan. Het Libische JRCC heeft ons duidelijk gezegd dat zij deze niet zullen verstrekken. Bovendien hebben ze Aquarius niet geïnformeerd over boten in nood waarvan zij op de hoogte waren, ondanks het feit dat wij in de buurt waren en onze hulp aanboden. Gelukkig hebben we deze boten in nood zelf gezien."

SOS MEDITERRANEE en Artsen zonder Grenzen roepen opnieuw alle Europese regeringen op om de ernst van de humanitaire crisis in het Middellandse Zeegebied te erkennen, en snel toegang te verlenen tot de dichtstbijzijnde veilige locatie. Daarnaast roepen we op om op de centrale Middellandse Zee de broodnodige humanitaire hulp te bieden in plaats van te belemmeren.