Vorige week zijn tientallen burgers doodgeschoten door gewapende mannen in 3 dorpen in de Centraal Afrikaanse Republiek. Alphonse overleefde de aanval: ‘Ze stapelden ons op elkaar en begonnen te schieten’. Onze teams hebben hem behandeld in het ziekenhuis van Paoua.

Mannen met Kalasjnikovs

‘Mannen in militaire uniformen met Kalasjnikovs kwamen naar ons dorp en wilden de dorpsleiders spreken. Ze wilden een vergadering organiseren. Inwoners verzamelden zich onder een mango-boom’, vertelt Alphonse.

'Het voelde alsof het kogels regende'

‘De mannen bonden ons vast. Ze scheurden mijn shirt aan stukken om mijn armen mee vast te binden. Ze stapelden ons op elkaar en begonnen te schieten. Het voelde alsof het kogels regende.’

Onze teams behandelen gewonden

Onze teams werken in het Paoua ziekenhuis. Daar hebben we 3 gewonden opgenomen. Volgens Alphonse hebben weinig mensen de aanval overleefd. Hij overleefde door te doen alsof hij dood was. ‘Sommigen wisten te vluchten, maar de anderen werden ter plekke doodgeschoten. Mijn familie vertelt dat ze rondom ons dorp nog steeds lichamen vinden.’ We hebben Alphonse behandeld voor zijn schotwonden.

54 doden

Volgens de VN en de Centraal Afrikaanse autoriteiten zijn er 39 burgers gedood in de dorpen Bohong, Ndjondjom and Koundjili. 15 andere burgers kwamen om bij aanvallen in de dagen daarvoor. Het is de eerste grote aanval na de relatieve kalmte die volgde op het vredesakkoord tussen de regering en 14 gewapende groepen in februari.