Patiëntenzorg staken

Onbekenden stichtten brand in een aantal gebouwen van het centrum en lieten voertuigen in vlammen opgaan. Medewerkers konden het vuur blussen, maar waren gedwongen de patiëntenzorg te staken. Op het moment van de aanval waren 57 patiënten opgenomen in het centrum, dat we in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid runden. 15 patiënten hadden bevestigde ebola.

Geëvacueerd

Het incident volgt slechts een paar dagen nadat een ander centrum in het nabijgelegen district Katwa was aangevallen. Ook daar moesten we het werk opschorten. We hebben onze medewerkers uit het gebied geëvacueerd in afwachting van een grondige analyse van de risico’s die samenhangen met het bieden van medische zorg daar.

Traumatisch

Bij de aanvallen zijn geen medewerkers of patiënten gewond geraakt. De incidenten waren traumatisch voor de patiënten, hun familie en de medewerkers die tijdens de aanval in de centra waren. Een familielid van 1 patiënt kwam om bij de aanval op het centrum in Katwa, waarschijnlijk toen hij probeerde te vluchten.

879 patiënten

7 maanden na de start van de huidige ebola-uitbraak in de provincies Noord- en Zuid-Kivu is bij 879 patiënten ebola vastgesteld en zijn 533 patiënten overleden. Naast de behandelcentra in Butembo en Katwa bestrijden we ebola ook in de plaatsen Kayna en Lubéru, in Noord-Kivu. We hebben 2 isolatiecentra in de plaatsen Bwanasura en Bunia in de provincie Ituri. In de stad Goma treffen we voorbereidingen voor een mogelijke noodsituatie door het surveillance-systeem te versterken en ervoor te zorgen dat alles klaar staat om verdachte gevallen te isoleren.