Grootste uitbraak van DR Congo

Dit is de 10de en meest ernstige ebola-uitbraak sinds de ontdekking van het virus in 1976, in het toenmalige Zaïre. 40 jaar later verspreidt het dodelijke virus zich nog steeds, ondanks een gecoördineerde samenwerking tussen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Congolese ministerie van Volksgezondheid en organisaties zoals Artsen zonder Grenzen.

Nieuwe gebieden geïnfecteerd

Inmiddels zijn ook de steden Butembo, Kalenguta en Katwa getroffen, die op enkele tientallen kilometers van elkaar liggen. Voorlopig in het centrum van Butembo is het aantal ebolagevallen nog laag, maar in de oostelijke buitenwijken en de buitengebieden stijgt het aantal snel.

Training voor de gemeenschap

‘We zijn bezorgd over de verspreiding rondom Butembo’, zegt John Johnson, coördinator in de stad. ‘We moeten onze activiteiten uitbreiden om deze uitbraak onder controle te krijgen. Met instemming van de Congolese overheid organiseren we nu trainingen voor belangrijke mensen in de gemeenschap, zodat we patiënten en hun familieleden makkelijker kunnen bereiken.’

Bereiken van afgelegen gebieden

Onze teams boeken succes met het bereiken van mogelijke ebolapatiënten in afgelegen gebieden. Nieuwe gevallen worden gemeld en patiënten worden naar Butembo gebracht. In Butembo beheren wij samen met de overheid een behandelcentrum voor ebola. Het aantal bedden is onlangs uitgebreid tot 64.

Vaccinaties voor medewerkers

Onze teams ontsmetten nu ook meer gezondheidscentra en vaccineren meer gezondheidswerkers. Tot nu toe hebben 2.000 medewerkers het ebolavaccin gekregen.

Geen nieuwe gevallen in Mangina

Al enkele weken zijn er geen nieuwe gevallen gemeld in Mangina. Op 1 augustus is hier de ebola-uitbraak afgekondigd. ‘Waarschijnlijk kunnen we binnenkort ons behandelcentrum hier sluiten,’ zegt Axelle Ronsse, coördinator van onze ebolabestrijding in het gebied.

Nieuw centrum voor testen op ebola

In Beni blijft het aantal ebolagevallen per week redelijk stabiel. Nog steeds worden er dagelijks nieuwe gevallen bevestigd. Daarom hebben onze teams een nieuw centrum geopend met 48 bedden. Hier worden mogelijke ebolapatiënten getest en tijdelijk gehuisvest om verspreiding van de ziekte te voorkomen. ‘We voeren bijvoorbeeld ook ontsmettingsacties uit in gezondheidscentra waar een patiënt met bevestigde ebola is geweest. Onze activiteiten blijven niet beperkt tot alleen reageren op de ziekte zelf. Onze teams hebben het aantal trainingen voor gezondheidswerkers uitgebreid. Ook geven we in de lokale gemeenschappen training over hygiëne.

Herstel ebola is mogelijk

In het ebolabehandelcentrum in Butembo is Antoine verantwoordelijk voor alle activiteiten rondom gezondheidsvoorlichting. ‘Mijn dagelijkse werk is essentieel bij het aanpakken van de ebola-uitbraak’, zegt Antoine. ‘We willen mensen aanmoedigen om zo snel mogelijk voor een behandeling te komen. We verspreiden ook de boodschap dat herstel van ebola mogelijk is. We vragen elke overlevende die ons centrum verlaat om ambassadeur te worden door zijn verhaal te vertellen aan de gemeenschap. De overlevenden zijn namelijk immuun voor het virus. Zij kunnen daardoor waardevolle hulp bieden door te zorgen voor kinderen die door de ziekte geïsoleerd zijn geraakt van hun familie. Door samen te werken, zullen we deze uitbraak verslaan. Dit gaat ons allemaal aan.’

Wij beheren behandelingscentra voor ebola in de steden Mangina, Butembo en Tchomia. En een isolatiecentrum in Bunia en een diagnosecentrum in Beni. Onze teams voeren controle-, preventie- en voorlichtingsactiviteiten uit in verschillende gezondheidscentra bij gemeenschappen die zijn getroffen door het ebolavirus.