Actie

Wij hebben alle betrokken partijen opgeroepen in actie te komen. Meer kinderen moeten een vaccinatie krijgen en meer patiënten moeten behandeld worden. De epidemie is zo groot dat we ook zelf meer teams in gaan zetten om de ziekte onder controle te krijgen.

Grote vaccinatiecampagne

Onze teams zijn druk bezig met een grote vaccinatiecampagne. Dit jaar hebben we al zo’n 361.000 kinderen gevaccineerd tegen mazelen. Ook hebben we zo’n 14.700 patiënten medische zorg gegeven.

Dodelijkste uitbraak in jaren

Deze mazelenepidemie zal waarschijnlijk nog meer doden eisen dan de epidemie van 2011-2012. Dat was de dodelijkste mazelenepidemie van het laatste decennium. Sinds begin 2019 zijn er namelijk meer dan 1.500 mensen overleden aan de ziekte. Dat is bijna 75% van het totale aantal sterfgevallen in 2012.

In bijna elk gezin vielen er doden

Vooral kinderen worden getroffen door de ziekte. ‘De mazelen hebben heel veel schade aangericht in mijn dorp. In bijna elk huis vielen er doden. Sommige gezinnen hebben twee, drie of zelfs vier kinderen verloren’, zegt Albertine, inwoner van Kasai. Een van de provincies waar we sinds mei actief zijn.

Grote voorraad vaccinaties nodig

De aanvoer van vaccins moet beter in DR Congo. Anders worden te weinig kinderen gevaccineerd en blijven de mazelen terugkeren. Later dit jaar gaan we verschillende programma’s opzetten om de vaccinatiegraad te verhogen. Op dit moment richten we ons op het stoppen van de epidemie en het redden van zoveel mogelijk levens. Dit doen we door kinderen gratis te vaccineren en zoveel mogelijk patiënten te verzorgen.