De eerste redding

Afgelopen donderdag kregen wij bericht over een boot in nood. Direct hierna hebben we meerdere keren contact opgenomen met de Libische kustwacht. Van hen kregen we geen reactie. Tegelijkertijd hebben we ook de Italiaanse en Maltese kustwacht op de hoogte gesteld van onze zoekactie. Vrijdagochtend kregen we de witte rubberboot in het vizier. Daarna hebben we succesvol alle 85 opvarenden kunnen redden.

Reddingsoperatie op de Middellandse Zee.

De tweede en derde redding

Op zaterdag en zondag hebben we nog twee reddingsoperaties uitgevoerd. In totaal hebben we nu 251 mensen aan boord van de Ocean Viking. De boten in nood zijn allemaal 80 tot 100 kilometer van de kust aangetroffen.

‘Sommige overlevenden hebben 3 dagen op zee doorgebracht’
Stefanie - medisch teamleider

‘We hebben veel geredde mensen in onze kliniek behandeld voor uitdroging’, vertelt onze medisch teamleider Stefanie. ‘Zo hebben de overlevenden van de tweede redding 3 dagen op zee doorgebracht zonder drinkwater. Zij waren erg zwak. Sommigen hadden moeite met lopen en konden nauwelijks op hun benen blijven staan. Na 24 uur aan boord zijn veel van hen gelukkig weer wat aangesterkt.’

Onze medisch teamleider met een overlevende op de Ocean Viking.

Medisch teamleider Stefanie ondersteunt een geredde jongen op de Ocean Viking.

©Hannah Wallace Bowman/MSF

74 kinderen en minderjarigen aan boord

We vinden het verontrustend dat er tussen de geredde mensen 74 kinderen en minderjarigen zitten. De jongste is pas 1 jaar oud. Daarbij reist een groot deel alleen. Ze zijn op zee zonder ouder of andere volwassene.

Liever op zee sterven dan in Libië blijven

'Elk gered persoon die ik hier spreek, heeft te maken gehad met willekeurige opsluiting, gedwongen slavernij, afpersing of martelingen’, vertelt onze humanitair adviseur Yuka vanaf de Ocean Viking. ’Ik heb de littekens gezien van grove mishandelingen. Sommigen vertelden dat ze bereid waren om op zee te sterven, zodat ze geen dag langer in Libië hoefden te zijn.'