Gewapende groepen actief

De regio in Noord-Kivu is een dichtbevolkt gebied waar er veel gewelddadige conflicten plaatsvinden. Er zijn meer dan honderd gewapende groepen actief. Door het geweld is het voor onze teams lastig om te reizen in het gebied, waardoor we niet alle activiteiten kunnen uitvoeren die normaal gesproken nodig zijn.

Verkeer over de grens

Noord-Kivu ligt aan de grens met Oost-Uganda, met de stad Beni ongeveer 100 kilometer van de grens. Sommige gemeenschappen wonen aan beide kanten daarvan. Het is heel normaal om familieleden te bezoeken of handel te drijven aan de andere kant van de grens.

Situatie verontrustend

8 weken na de officiële afkondiging van de ebola-uitbraak is de situatie in Noord-Kivu nog steeds verontrustend. In 9 medische districten van Noord-Kivu en Ituri zijn ebolapatiënten gesignaleerd. In het epicentrum Mangina is de epidemie afgezwakt, maar nog niet voorbij. Op 23 september is er weer een nieuwe ebolapatiënt bevestigd.

Zorgelijke verspreiding

De verspreiding van de uitbraak naar de stad Butembo, met meer dan een miljoen inwoners, is reden voor grote zorg. Met regelmaat worden hier, net als in de stad Beni, nieuwe ebolapatiënten gediagnosticeerd.

Uganda

Een besmette patiënt is overleden in het ziekenhuis in Tchomia, waarschijnlijk nadat hij in Beni besmet werd en is naar het noorden was gereisd. De uitbraak komt nu erg dichtbij de grens met Uganda, wat het risico op een uitbraak daar vergroot.

Besmetting in kaart

Onze teams werken aan het in kaart brengen van hoe de huidige ebolapatiënten besmet zijn geraakt. Dat is lastig, want in de regio zijn de mensen vaak onderweg voor werk of familiebezoek. Er zijn gevallen bekend van mensen die meer dan één gezondheidscentrum hadden bezocht voordat ze als een mogelijke drager van het ebolavirus werden geïdentificeerd en werden doorverwezen naar een ebolabehandelcentrum.

Vaccineren

Bij de bestrijding van deze ebola-epidemie werken we nauw samen met het Congolese ministerie van Volksgezondheid, die de activiteiten coördineert. Ook houden onze teams zich bezig met het vaccineren van medische staf uit de regio en anderen (bijvoorbeeld religieuze leiders en uitvaartmedewerkers). Op dit moment werken er in totaal meer dan 330 medewerkers in onze projecten in Noord-Kivu en Ituri.