Traumatiserende ervaring

De aanvallers bekogelden het centrum met stenen, waarna ze delen van het gebouw in brand staken. De man die hierbij om het leven kwam was een broer van een opgenomen patiënt, die op dat moment op bezoek was. Daarnaast zijn er 4 bevestigde ebolapatiënten, 6 vermoedelijke patiënten en het aanwezige personeel geëvacueerd. Volgens onze noodhulpcoördinator in het gebied was het voor hen een zeer traumatiserende ervaring.

Vertrouwen essentieel

De achtergrond van de aanval is niet duidelijk, maar het incident onderstreept wel waarom het zo belangrijk is dat de bevolking hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen vertrouwt. ‘Sommige mensen denken dat patiënten in ebolabehandelcentra worden gedood of op zijn minst worden geholpen om te sterven. Het beste antwoord is goede gezondheidsvoorlichting met uitleg hoe de ziekte wordt overgebracht, hoe deze wordt bestreden en voorkomen’, zei ebolaspecialist van Artsen zonder Grenzen Hilde de Clerk eerder.

Aanpak bijstellen

Meinie Nicolai, algemeen directeur Artsen zonder Grenzen, was op het moment van de aanval op bezoek in Noord-Kivu. ‘Alle organisaties die bij de bestrijding van ebola betrokken zijn, moeten hun aanpak bijstellen om beter in te kunnen spelen op wat er speelt onder de bevolking en wat de angsten zijn.’

Activiteiten

Ondanks het huidige conflict in de regio en de recente aanval lopen de activiteiten van Artsen zonder Grenzen België in Butembo, Bunia, Bwena Sura, Kayna en Biena door.