Familie uit DR Congo

Op 11 juni zijn er 3 ebolapatiënten aangetroffen in Uganda. Het gaat om een familie uit DR Congo waarvan 2 familieleden inmiddels zijn overleden door de ziekte. De derde patiënt en nog 2 andere familieleden vertonen ook symptomen van ebola. Ze zijn allemaal onder medisch toezicht, teruggebracht naar DR Congo.

Nauwlettend toezicht

Een medisch en logistiek team zijn in Kasese en ondersteunen het ministerie van Volksgezondheid in Uganda. We helpen met het monitoren van mensen die met ebolapatiënten in contact zijn geweest. Ook verlenen we zorg aan patiënten die gelijkaardige symptomen vertonen. Voor deze patiënten is er nauwlettend toezicht nodig. Vooral tijdens het wachten op de uitslag of ze wel of geen ebola hebben. Als de uitslag positief is, moeten ze namelijk meteen behandeld worden.

Nieuw behandelcentrum

Onze teams staan klaar om in actie te komen voor een eventuele uitbraak in Uganda. In het Bwera-ziekenhuis hebben we een ebolabehandelcentrum opgezet met 8 bedden. Op dit moment liggen daar 4 eventuele ebolapatiënten onder medisch toezicht van onze hulpverleners.

Training geven

Onze teams hebben een training gegeven aan de medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid in Uganda. Het is van cruciaal belang om de ziekte zo snel mogelijk in te dammen. Alleen dan kan de verspreiding worden tegengegaan.

Maatregelen verbeteren

Ook werken onze teams samen met het ministerie van Volksgezondheid om de maatregelen voor hygiëne en infectiebeheersing te verbeteren. Vooral in de ziekenhuizen in Kagando en Bwera. Dat zijn de ziekenhuizen waar de bevestigde ebolapatiënten binnen zijn gebracht. Onze teams staan klaar om andere medische behoeften te ondersteunen mocht dat nodig zijn.