Voorlichting belangrijk

We zijn een van de grootste internationale hulporganisaties in de provincie. Elk jaar behandelen we meer dan 11.000 ondervoede kinderen in 4 districten. De moeders van de pasgeboren baby’s hebben een groot gebrek aan kennis over voeding en borstvoeding. Daarom is het belangrijk dat onze teams daar voorlichting over geven.

Ernstig probleem

‘Een aantal oorzaken maakt de ondervoeding hier tot een nog groter probleem dan het al is. De mensen zijn arm, en niet gewend om naar de dokter te gaan bij ziekte. Ook het geweld in de regio, waardoor de mensen op de vlucht slaan, zorgt voor meer ondervoede kinderen.’ vertelt Pylypenko Tetyana, medisch coördinator in Pakistan.

Samenwerking

Onze gezondheidsvoorlichters werken nauw samen met onze medische teams bij het geven van voorlichting en counseling. Ze moedigen de mensen aan te stoppen met gebruiken die medisch onverantwoord zijn.

Baby in kliniek in Pakistan
Baby Arish © Khaula Jamil

Schoonmoeders advies

‘Toen ik mijn baby niet kon voeden, gaf ik hem groene thee’, Zegt Malaika over haar pasgeboren zoon Arish. Hij werd een paar dagen na zijn geboorte opgenomen in onze kliniek en verkeerde in kritieke toestand. ‘Mijn schoonmoeder zei dat de groene thee zou helpen. Ik had het bij mijn andere kinderen ook gedaan.’

Thee is schadelijk

Groene thee, zwarte thee en andere kruiden kunnen zeer schadelijk zijn voor pasgeboren baby's. In de districten Naseerabad en Jaffarabad is het echter gebruikelijk om dit aan baby’s te geven.

Kritieke toestand

Toen Malaika zag dat Arish onwel was, bracht ze hem naar een privékliniek. Omdat hij verder achteruit ging, werd Arish doorverwezen naar onze kliniek. Helaas arriveerde hij in zeer kritieke toestand en stierf. ‘Zulke gevallen zijn heel gewoon’, zegt onze arts Zialullah. ‘Zwarte thee en groene thee worden gebruikt als remedies voor alles, van brandwonden tot snijwonden en om baby's te voeden.’

Gemengde geneeskrachtige kruiden, Balochistan, Pakistan
Gemengde kruiden © Khaula Jamil

Noodklok geluid

Het aantal ondervoede kinderen in Balochistan was zo hoog dat het provinciebestuur in 2018 de noodklok luidde. Uit een gezondheidsenquête bleek dat 47% van de kinderen in de provincie Balochistan een groeiachterstand hadden. Dat kwam doorslechte voeding, meerdere infecties en te weinig positieve aandacht.