Op weg naar school ontvoerd

De meeste kinderen zijn tussen de 15 en 17 jaar oud en komen uit de regio Yambio. Een derde van onze patiënten is vrouwelijk. Het merendeel van de kinderen is door gewapende groepen ontvoerd. Vaak als ze onderweg naar school of werk waren. Sommige kinderen hadden het thuis zo slecht dat ze zichzelf hebben aangesloten bij gewapende groepen.

Flashbacks van gevechten

Ongeveer 35% van onze patiënten heeft last van een posttraumatische stressstoornis, maar depressies komen ook veel voor. We zien dat veel patiënten last hebben van flashbacks. Waardoor ze het conflict herbeleven. Daarnaast zijn er ook patiënten die zelfmoord overwegen of zichzelf pijn willen doen.

Onze hulp

Ons team bestaat uit zo’n 100 mensen. Wij leren de kinderen ontspanningstechnieken om zo hun angstgevoelens te verminderen. Ook leren we de kinderen omgaan met hun problemen en stress. Dit doen we bijvoorbeeld met groepsactiviteiten zoals voetballen of schilderen.

Opnieuw lid worden

Sommige kinderen krijgen het zo moeilijk dat ze zelfs overwegen om zich opnieuw aan te sluiten bij een gewapende groep. Ze verwachten daar een beter leven. Om dit te voorkomen koppelen we ze aan lokale organisaties die ze weer terug naar school begeleiden. Bijvoorbeeld door de inschrijving te regelen. Dit helpt de kinderen zich weer onderdeel te voelen van de maatschappij.

Herstel is mogelijk

Veel patiënten kijken ernaar uit om een plek terug te vinden in de maatschappij. Twee derde van de patiënten rondt onze behandeling met succes af. De meesten willen trouwen, een baan krijgen en terugkeren naar hun familie. De therapie helpt hen deze doelen te bereiken.

Bang voor afwijzing

Wij horen van veel kinderen dat ze met open armen worden verwelkomd door hun familie. Toch zijn er ook ex-kindsoldaten die worden afgewezen door hun familie. Daarnaast kunnen sommige kinderen hun familieleden nauwelijks terugvinden. Door het conflict zijn veel mensen ontheemd of overleden.

Medische en psychosociale zorg

Inmiddels gaan de meeste kinderen weer naar school. Vaak werken ze daarnaast ook in de landbouw. Veel patiënten hebben nog steeds last van medische aandoeningen door het conflict. Bijvoorbeeld door seksueel misbruik. We geven ze medische en psychosociale zorg. Dit jaar hebben wij meer dan 1.430 medische consulten en 911 psychosociale sessies gegeven.