Onmenselijke omstandigheden

Er is geen elektriciteit, mensen slapen in tenten en moeten zich wassen met koud water in temperaturen rond het vriespunt. Er zijn geen toiletten en er is geen toegang tot schoon drinkwater. De meeste mensen zijn niet uitgerust voor de kou, en lopen rond op slippers. De bodem is vervuild met methaangas, een uiterst brandbaar gas, en de omringende velden zijn bezaaid met landmijnen.

mensen bij het vuur in Bosnië
Een groepje mannen zit rond het vuur. © Anna Pantelia/MSF

Medische zorg vanuit 2 klinieken

Onze teams in Bosnië bieden sinds augustus medische en geestelijke zorg vanuit 2 klinieken. Ook zorgen we voor schoon water en sanitatie. Elke dag behandelen we patiënten met luchtweginfecties, schurft, luizen en andere infecties. We hebben de situatie bij de autoriteiten aangekaart en ze gevraagd om een veilig alternatief voor deze mensen te vinden. Want met de strenge winter in aantocht is het slechts een kwestie van tijd voordat er doden vallen.

kliniek in Bosnië
Onze arts Marte behandelt een patiënt © Anna Pantelia/MSF

Op zoek naar bescherming

De afgelopen jaren proberen steeds meer vluchtelingen om via Bosnië de Kroatische grens te bereiken. Via deze weg proberen ze bescherming te zoeken in andere Europese landen. Hun weg loopt dood bij de grenzen met omliggende landen Kroatië en Hongarije, die potdicht zitten en met harde hand worden verdedigd.