Korte behandeling

Een tweede medisch team werkt in het gezondheidscentrum in de plaats Labuan. De twee centra hebben in totaal 173 gewonden opgevangen, van wie het overgrote deel voldoende had aan een korte behandeling. In Labuan komen nog steeds grote aantallen mensen met allerlei verwondingen naar de kliniek. Naast de overstromingen heeft het gebied ook regelmatig te kampen met stroomuitval.

Mobiele kliniek

Het derde team is een mobiele kliniek. ‘Sinds de 3e dag na de tsunami bezoeken we met een mobiele kliniek overlevenden van de ramp in hoger gelegen gebieden, zegt onze verloskundige Dina Afriyanti. ‘Sommigen van hen raakten gewond toen ze aan het water probeerden te ontsnappen of toen ze door puin werden geraakt. We hebben veel mensen in afgelegen dorpen gezien die nog niet zijn behandeld. We hebben hun verwondingen behandeld en zullen de patiënten in de komende dagen opnieuw bezoeken om er zeker van te zijn dat de wonden goed genezen.’

429 mensen omgekomen

Volgens de Indonesische overheid zijn nu ruim 16.000 mensen in het door een tsunami getroffen gebied op Java dakloos geraakt. Er zijn 429 doden en nog 154 vermisten. De autoriteiten hebben 1.485 gewonden geteld.

Artsen zonder Grenzen heeft sinds begin 2018 een gezondheidsproject in het nu getroffen gebied, samen met het Indonesische ministerie van Volksgezondheid.