Ziekenhuis gesloten

De afgelopen 36 uur zijn steden en dorpen aan de grens hevig beschoten. Een groot aantal mensen is daardoor op de vlucht geslagen. In de grensplaats Tal Abyad is het enige openbare ziekenhuis in de omgeving gesloten, nadat het personeel met familieleden is gevlucht.

Hulpgoederen verdelen

In Tal Tamer verdelen onze teams nu hulpgoederen aan mensen die hun toevlucht hebben gezocht in scholen, kantoorgebouwen, winkels en huizen van familie en bezorgde inwoners. Al bijna tweeduizend mensen zijn vanuit de plaats Ras Al Ain uitgeweken naar Tal Tamer. Onze psychisch hulpverlener in het team is gestart met de eerste psychische hulp voor de vluchtelingen, van wie velen in shock zijn door de gebeurtenissen.

Opnieuw gedwongen te vluchten

‘Na acht jaar oorlog worden Syriërs nu opnieuw gedwongen om te vluchten en alles achter te laten. Deze gebeurtenissen maken het trauma van jarenlang in oorlog leven alleen maar groter’, zegt onze noodhulpmanager Rob Onus. ‘We verwachten dat de Syrische gezondheidszorg, die al moeite had om aan de behoeften van de bevolking te voldoen, het extra zwaar gaat krijgen door de gevolgen van de militaire acties.’

Extra kwetsbaar

Ook de duizenden vrouwen en kinderen in kampen als Al Hol en Ain Issa zijn nu extra kwetsbaar, doordat hulporganisaties noodgedwongen hun activiteiten moeten staken of beperken.

We blijven waar mogelijk zorg verlenen, omdat er steeds meer hulp nodig is. We roepen de strijdende partijen in Noordoost-Syrië op om de veiligheid van burgers, medisch personeel en hun patiënten te waarborgen, in de gehele regio.

In Noordoost-Syrië werken we in Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Hol, Al Mallikeyeh (Derek), Tal Tamer, Tal Kocher en Raqqa.