1. Extreme voedseltekorten in het noorden van Gaza

In het noorden van Gaza moeten mensen dierenvoer eten. Ook zien we dat er een groot tekort is aan water. Het water dat er is, is vaak vervuild. Hierdoor neemt de kans op ziekte-uitbraken toe. ‘Terwijl ik probeer om wat te eten te maken voor mijn kind, neem ik het mezelf kwalijk dat ik kinderen heb,’ zegt Israa Ali, onze tolk in Jabalia, Noord-Gaza. ‘Dat ze zo moeten opgroeien, in deze verschrikkelijke oorlog.’

2. Steeds meer mensen slachtoffer van ondervoeding

Onze secretaris-generaal Christoper Lockyear bezocht afgelopen maart het zuiden van Gaza. ‘Steeds meer mensen lijden aan ondervoeding. Toen ik er was, waren er zeventig patiënten met ondervoeding opgenomen in het belangrijkste gezondheidscentrum in Al-Mawsi. Dat aantal nam elke dag toe.

In het Al-Aqsa ziekenhuis ontstond een verschrikkelijke situatie: onze teams moesten bepalen of ze bedden beschikbaar stelden voor zwaargewonde patiënten of kinderen met ondervoeding. Wat wij zien is nog maar het topje van de ijsberg. De realiteit is nog weerbarstiger. Veel mensen die dringend hulp nodig hebben, bereiken onze voedingsprogramma's niet.’

-

Help mensen in nood

Met jouw bijdrage zorg je dat mensen in nood medische zorg krijgen. Mensen die getroffen zijn door natuurrampen, maar ook oorlogsgewonden, kinderen met ondervoeding of zwangere vrouwen. Dank je wel!

Doneer nu

3. Wanhopige inwoners proberen eten uit rijdende vrachtwagens te halen

Mensen zijn wanhopig op zoek naar eten en water. Het kleine beetje dat er nog is, is onbetaalbaar geworden. In december 2023 werd een vrachtwagen met eten overvallen door wanhopige mensen die probeerden aan voedsel te komen.

4. Humanitaire hulp via land wordt tegenwerkt

Het is nauwelijks mogelijk om hulpgoederen Gaza in te krijgen. De grenzen zijn potdicht en administratieve beperkingen belemmeren de aanvoer. Toegang tot het noorden is helemaal lastig. Mondjesmaat lukt het om brandstof en medische hulpgoederen naar het noorden te brengen.

Humanitaire hulp over land is de meest effectieve manier om mensen in nood te bereiken. Luchtdroppings en zeeroutes kunnen bij lange na niet voldoen aan de grote humanitaire noden. Humanitaire hulp is onvoorwaardelijk, of zou dat moeten zijn. Daarom blijven we oproepen tot veilige, ongehinderde toegang van humanitaire hulp.