Jemen: hulp in Ad Dhale beëindigd na onveiligheid en bedreigingen

vrijdag 09 november 2018

Artsen zonder Grenzen sluit haar project in Ad Dhale in Jemen, na herhaaldelijke aanvallen en bedreigingen met geweld. Deze waren gericht tegen onze kliniek, onze staf en, meest recent, het huis van ons team in de stad Ad Dhale.  

 

Onveiligheid

‘We hebben al een aantal keren onze activiteiten in de afgelopen jaren moeten opschorten’, zegt landencoördinator Jemen Ton Berg. ‘In oktober 2018 werd ons huis binnen een week tweemaal aangevallen. Ondanks dat opschorten en voortdurende onderhandelingen met alle belanghebbenden, bleven de incidenten en de bedreigingen in de stad Ad Dhale doorgaan. Met die onveiligheid ziet Artsen zonder Grenzen geen mogelijkheid om kwalitatief goede onpartijdige zorg te blijven bieden.’

 

Beluister het interview met Ton Berg over Ad Dhale, dinsdag 13 november, radio 1.

 

Impact

Met de sluiting van het project in Ad Dhale stopt de steun aan 3 gezondheidscentra en 1 ziekenhuis in Ad Dhale en omgeving. Artsen zonder Grenzen was een van de weinige medische organisaties die nog humanitaire hulp bood in het gebied. We zijn ons bewust van de impact dat dit besluit zal hebben op de gezondheidszorg in het gouvernement Ad Dhale en dat nu duizenden Jemenieten de humanitaire en medische hulp wordt ontzegd die ze hard nodig hebben.

 

Een patiëntje in de verpleegafdeling van het Al Nasr ziekenhuis in Ad Dhale, Jemen, dat werd ondersteund door Artsen zonder Grenzen.

 

Moeilijke beslissing

‘We betreuren zeer dat het op dit is uitgelopen’, zegt Berg. ‘Het is een erg moeilijke beslissing geweest, maar een die onvermijdelijk is voor de veiligheid van onze medewerkers.’

 

400.000 patiënten

Artsen zonder Grenzen werkte sinds 2012 in Ad Dhale en bood daar gratis medische zorg aan mensen in de districten Ad Dhale, Qatabah, Al Azariq en Damt. In die periode hebben de voorzieningen die we ondersteunden meer dan 400.000 patiënten behandeld in tijden van geweld en epidemieën. In de rest van Jemen zetten we onze hulp voort in meer dan 12 ziekenhuizen en gezondheidscentra in 11 gouvernementen.