Ziekenhuis op volle capaciteit

Het incident volgt op een aantal bedreigingen en veiligheidsincidenten sinds het begin van het jaar in dit ziekenhuis. Vanwege het toegenomen geweld in Aden draait het ziekenhuis op volle capaciteit. Toch zien we geen andere optie dan een patiëntenstop, uit veiligheidsredenen.

Leven van patiënten én personeel in gevaar

’Het is een kritieke tijd voor patiënten en hun families uit Aden en de provincies Hodeidah en Taiz. Uit die regio’s komen dagelijks zwaargewonden die dringend chirurgische zorg nodig hebben’, zegt Caroline Seguin, onze programmamanager voor Jemen. ‘We zijn zeer bezorgd over de verslechterende veiligheidssituatie en de gevolgen voor onze medische activiteiten. Dit soort incidenten brengt het leven van patiënten én personeel in gevaar.’

Meer dan 30.000 consulten

Onze teams werken sinds 2012 in het Al Sadaqah-ziekenhuis in Aden. Ze hebben meer dan 30.000 consulten verleend aan patiënten uit onder andere Abyan, Taiz en Hodeidah. Tijdens de strijd om Aden in 2015 was dit ziekenhuis een van de weinige waar chirurgische hulp beschikbaar was. In 2018 breidden we de capaciteit van het Al Sadaqah-ziekenhuis uit naar 104 bedden, vanwege de toestroom van oorlogsgewonden na het Hodeidah-offensief. In dat jaar boden onze teams meer dan 6.000 consulten en voerden ze 5.400 operaties uit in het Al Sadaqah-ziekenhuis. 90 procent daarvan was gerelateerd aan het geweld.