Onze hulp in ons ziekenhuis in Mokka, Jemen

Mokka ligt in het zuidwesten van Jemen, aan de kust. Ooit was het de belangrijkste handelsplaats voor koffie ter wereld, bekend om haar beroemde, cacao-achtige koffieboon. In deze stad openden onze teams in augustus 2018 een ziekenhuis om noodhulp te bieden aan slachtoffers van het conflict. Het enige ziekenhuis in de omgeving waar de bevolking terecht kan voor gratis medische zorg. Sinds het begin van het jaar hebben we 1.787 patiënten opgenomen en 2.476 chirurgische procedures uitgevoerd, waaronder 201 keizersneden. Door de aanval hebben mensen in dit gebied nu geen toegang tot de hoognodige, vaak levensreddende, medische zorg. Ons werk kan alleen hervat worden als onontplofte bommen zijn geruimd. Een deel van ons team zal nu ons team in de stad Aden versterken.

Afhankelijk van hulp

De Jemenieten zijn erg afhankelijk van humanitaire hulp. Voedsel is onbetaalbaar, en ruim de helft van de ziekenhuizen zijn deels of totaal niet operationeel. Onze teams ondersteunen 30 ziekenhuizen door het hele land met medewerkers, logistiek en trainingen. Maar net als de bevolking zijn ook wij hier niet altijd veilig. Op sommige plekken hebben we onze hulpverlening tijdelijk stil moeten leggen door aanvallen op onze hulpverleners en klinieken.

Luchtaanvallen op onze ziekenhuizen in Jemen

Sinds het uitbreken van de oorlog in maart 2015 zijn onze ziekenhuizen en klinieken in Jemen 7 keer geraakt. De locatie van ons ziekenhuis was bekend bij alle partijen in het gebied. Wij hebben nogmaals bij alle partijen aangekaart dat alle nodige maatregelen genomen moeten worden om medische hulpverleners buiten het conflict te houden.