Rampzalige oogst

Het oogstseizoen in Madagaskar gaat normaal gesproken nu van start. Maar na jaren van opeenvolgende droogte zien we in de gebieden waar we werken dat de oogst niet genoeg opbrengt om iedereen te voeden. Dit heeft grote gevolgen voor de voedselzekerheid van de mensen in het gebied.

Acute ondervoeding en voedselonzekerheid

Door het tekort aan voedsel lopen kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar een groot risico op acute ondervoeding. Ondervoeding vergroot weer het risico op ziekten als malaria, diarree en luchtweginfecties. Malaria treft 22% van de jonge patiënten, infecties van de luchtwegen 18% en diarree 14%.

Arts onderzoekt een kindje in de mobiele kliniek in de regio van Androy, Madagaskar. © Erwan Rogard
In de rij voor een consult. © Erwan Rogard
Teams breiden hulp in Madagaskar uit

Ons team is op verkenningsmissie om in te schatten welke hulp er nodig is om deze voedselcrisis aan te pakken.

Het zijaanzicht van onze mobiele kliniek in de regio van Androy. © Erwan Rogard

Medische zorg via mobiele klinieken

Met mobiele klinieken sporen we patiënten met acute ondervoeding op en geven hen de benodigde medische zorg. In ruim 15 regio’s in het zuiden van Madagaskar hebben onze teams 4.339 mensen behandeld voor matige of acute ondervoeding sinds de start van het project eind maart. We zien dat kinderen met acute ondervoeding na wekenlange behandelingen in onze mobiele klinieken toch moeite hebben om weer op gewicht te komen. Er is weinig eten beschikbaar en de medische zorg en de voedingsmiddelen om aan te sterken zijn niet voldoende om deze tendens te keren. Onze eerste prioriteit op dit moment is dan ook om de voedselhulp uit te breiden.

We voeren voedingsscreening uit en verdelen Plumpy'nut (therapeutische voeding) voor kinderen die lijden aan ernstige ondervoeding. © Erwan Rogard
Patiënten die lijden aan acute ondervoeding krijgen energierijke notenpasta genaamd. We delen genoeg zakjes uit tot de volgende mobiele kliniek dag.

104 ton voedsel uitgedeeld

Sinds begin juni delen onze teams voedselrantsoenen uit aan gezinnen waarvan een of meerdere personen ondervoed zijn. Daarnaast behandelen we ondervoeding en de complicaties van ondervoeding. In totaal hebben we 1.588 voedselpakketten uitgedeeld, wat overeenkomt met 104 ton voedsel.

190.000 liter schoon drinkwater uitgedeeld

Ook hebben we 190.000 liter schoon drinkwater uitgedeeld. Om de toegang tot schoon drinkwater te verbeteren, herstellen we bestaande waterpunten en boren we nieuwe in 24 aangewezen gebieden. De komende maanden zetten onze teams deze hulp voort en breiden het uit waar nodig.

We 190.000 liter schoon drinkwater uitgedeeld aan zoveel mogelijk mensen. © Erwan Rogard
Onze hulpverleners in de mobiele kliniek. © Copyright iAko M. Randrianarivelo/Mira Photo

Bouw nieuw ziekenhuis

Naast onze hulp met mobiele klinieken zijn we anderhalve maand geleden gestart met de bouw van een voedingsherstelcentrum. Dit doen onze teams in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten. De nieuwe afdeling is nu operationeel, met een capaciteit van 40 bedden. En er wordt op dit moment al gewerkt aan een uitbreiding om de capaciteit te verdubbelen. Een week na de opening zijn er al 28 kinderen opgenomen en behandeld.

Teams breiden hulp in Madagaskar uit

We voeren voedingsscreening uit en verdelen Plumpy'nut (therapeutische voeding) voor kinderen die lijden aan ernstige ondervoeding.

Deze mobiele kliniek is opgezet voor kinderen onder de vijf jaar. © Erwan Rogard